Κάθε χρόνο τέτοια εποχή, σκεφτόμαστε και θέτουμε νέους στόχους ή αναθεωρούμε τους παλιούς. Κάνουμε τσεκ σε αυτούς που πετύχαμε και μετά βάζουμε νέους. Μερικές φορές μπορεί να πιστέψουμε ότι δεν έχει νόημα να θέσουμε στόχους, αφού αυτοί θα μείνουν απραγματοποίητοι.
Για να μην συμβεί κάτι τέτοιο, λοιπόν, ας δούμε πώς θα καταφέρεις να πετύχεις τους στόχους σου για το νέο έτος.
Αρχικά:
Προσπάθησε να είσαι συγκεντρωμένος στη διαδικασία.
Φρόντισε να μην το αναβάλλεις κάθε φορά που ξεκινάς.
Δεν χρειάζεται να πελαγώνεις! Θα τα καταφέρεις! Όπως και άλλοι τα καταφέρνουν!
Πίστεψέ με θα βρεις τον χρόνο.
Και να θυμάσαι ότι δεν υπάρχει παράλογος στόχος!
Πάμε;
Σου προτείνω να ακολουθήσεις τα παρακάτω βήματα για να καταγράψεις και εν τέλει να πετύχεις τους στόχους σου.
Πάρε ένα δεκάλεπτο και ξεκίνα με μια ξεκάθαρη καταγραφή των στόχων ανά τομέα, π.χ. εισόδημα, οικογένεια, σχέσεις κλπ. Ξεκάθαρη καταγραφή σημαίνει να πεις “θέλω να αυξήσω το εισόδημά μου κατά 2000 ευρώ” και όχι “θέλω να αυξήσω το εισόδημά μου”. Καταλαβαίνεις τι εννοώ.
Βάλε ένα deadline για κάθε στόχο. Μην το αφήσεις αόριστο. Π.χ. “θέλω να αυξήσω το εισόδημά μου κατά 2000 ευρώ, μέσα στο επόμενο εξάμηνο”.
Χρησιμοποίησε πρώτο πρόσωπο στην καταγραφή του κάθε στόχου, π.χ. “έχω αυξήσει το εισόδημά μου κατά 2000 ευρώ, μέσα σε ένα εξάμηνο”.
Πίστεψε ότι δεν υπάρχει παράλογος στόχος οπότε κατάγραψέ τους όλους, χωρίς λογοκρισία.
Πρόβλεψε πιθανά εμπόδια που μπορεί να παρουσιαστούν. Αυτά τα εμπόδια, συνήθως είναι περιορισμοί που βάζουμε οι ίδιοι στον εαυτό μας. Μπορεί να έχεις ακούσει που λένε ότι μόνο το 20% είναι εξωτερικοί παράγοντες που μας εμποδίζουν.
Βρες τη γνώση, τις πληροφορίες και τις δεξιότητες που χρειάζεσαι για να πετύχεις τους στόχους σου και κυνήγησέ τες. Μερικοί στόχοι μπορεί να προϋποθέτουν την εκπαίδευσή σου, οπότε μην το πάρεις ελαφριά τη καρδία. Ψάξε και βρες αυτή που σου ταιριάζει.
Κάνε την εξής ερώτηση στον εαυτό σου: “Ποια δεξιότητα χρειάζομαι, που αν την αναπτύξω, θα με εκτινάξει στην κορυφή;” “Ποια θα έχει τον μεγαλύτερο αντίκτυπο στη ζωή μου;” Γράψ’ τη στο χαρτί, κατάστρωσε το σχέδιο για να την αποκτήσεις και δούλευε πάνω σε αυτό κάθε μέρα.
Κάτι που θα σου φανεί εξαιρετικά χρήσιμο είναι να βρεις ένα ή/και παραπάνω άτομα που θα σε βοηθήσουν στην επίτευξη αυτών των στόχων. Κατάγραψέ τα. Αυτά θα είναι άτομα που μπορούν να σε βοηθήσουν ή μπορείς να δουλέψεις μαζί τους για την επίτευξη των στόχων σου. Και ένα άτομο σε θέση κλειδί είναι αυτό που θα κάνει τη διαφορά. Πίστεψέ με.
Στη συνέχεια, κάνε μια συγκεντρωτική λίστα με τα εμπόδια, τις δεξιότητές σου και τους ανθρώπους που επέλεξες να σε βοηθήσουν. Η καταγραφή αυτή θα σε βοηθήσει να τα δεις συγκεντρωμένα και να καταλάβεις ότι είναι πιο εύκολο απ’ ό,τι νόμιζες μέχρι τώρα. Εξάλλου, χρειάζεται ένα μικρό βήμα για να κάνεις την αρχή.
Το επόμενο βήμα, μετά την καταγραφή, είναι να μετατρέψεις τη λίστα αυτή σε πλάνο.
Πώς θα ξεκινήσεις;
Βάλε προτεραιότητες:
Ο σχεδιασμός είναι πολύ σημαντικός. Λένε ότι το 80% της επιτυχίας προέρχεται από το 20% των πράξεών μας.
Προγραμμάτισε από πριν:
Τη βδομάδα σου από το προηγούμενο σαββατοκύριακο, τη μέρα σου από την προηγούμενη κλπ. Γράψε τα βήματα όσο πιο λεπτομερώς μπορείς.
Προσδιόρισε το πρώτο πράγμα με το οποίο θα ξεκινάς τη μέρα σου:
Αν ήταν μόνο ένα πράγμα στη λίστα σου, ποιο θα ήταν; Ποιο είναι το ακριβώς επόμενο πράγμα που θα βοηθήσει στην επίτευξη του στόχου μου;
Έτσι, θα φτιάξεις τη σειρά των βημάτων που θα ακολουθείς κάθε μέρα.
Φρόντισε να είσαι τυπικός και να τηρείς το πρόγραμμά σου.
Ένα tip, για το τέλος, είναι να οραματιστείς τους στόχους σου σαν να τους έχεις ήδη πετύχει. Κάνε έναν πίνακα οραματισμού και τοποθέτησε σε αυτόν όσα θέλεις να πετύχεις.
Και εφόσον ο στόχος σου είναι και η πρόθεσή σου, είμαι σίγουρη ότι αυτή η χρονιά θα είναι η απαρχή πολλών επιτυχημένων που θα ακολουθήσουν.
Κατερίνα Τσαμπά