Το «Για όσα τόλμησα» της Ελένης Ισπόγλου, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ιβίσκος από τον Ιούνιο του 2024. Πρόκειται για ένα βαθύ κοινωνικό μυθιστόρημα με έντονα ρομαντικά στοιχεία. Έχει ήδη προσελκύσει το ενδιαφέρον πολλών αναγνωστών λόγω του θέματος που θίγει και της πολύ ενδιαφέρουσας γραφής και αφήγησης.
Σε έναν κόσμο όπου η γυναίκα αποτελεί τον βασικό πυρήνα της οικογένειας και τις περισσότερες φορές, λόγω υποχρεώσεων και έλλειψης χρόνου, αδυνατεί να εκπληρώσει τους στόχους και τα όνειρά της, το «Για όσα τόλμησα» έρχεται για να θίξει αυτό το φλέγον ζήτημα και να αλλάξει τα δεδομένα. Έρχεται για να δείξει πως η κάθε γυναίκα κρύβει μια ανυπέρβλητη εσωτερική δύναμη, την οποία μπορεί να ορθώσει ώστε να κάνει πραγματικότητα τα θέλω της.
Γνωριμία με τους ήρωες και τον τόπο του μυθιστορήματος
Η αφήγηση ξεκινάει με την πρωταγωνίστρια του βιβλίου τη Δάφνη, στη Θεσσαλονίκη του σήμερα. Πρόκειται για μια γυναίκα ώριμη, κοντά στα 40, παντρεμένη, με μία κόρη στην κρίσιμη ηλικία της εφηβείας. Είναι φιλόλογος και τρέφει ιδιαίτερη αγάπη για τα βιβλία και συγκεκριμένα για τη συγγραφή. Οι οικογενειακές της υποχρεώσεις όμως και η καθημερινή πίεση που είχε όλα τα χρόνια με την ανατροφή της κόρης της, δεν της επέτρεψαν να ασχοληθεί με το όνειρό της. Τώρα όμως που η κόρη της μεγάλωσε, είναι πια η στιγμή να εκπληρώσει αυτό που πάντα είχε κατά νου.
Στο πλευρό της Δάφνης βρίσκεται ο σύζυγός της, Θάνος, που ασκεί το επάγγελμα του γιατρού και γι’ αυτό απουσιάζει πολλές ώρες από το σπίτι. Με τη Δάφνη τους συνδέει μία μακροχρόνια σχέση, από τα σχολικά ακόμη χρόνια. Ο Θάνος θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ο άντρας που νοιάζεται για την οικογένειά του αλλά από απόσταση. Φροντίζει ώστε να μη λείπει από τη Δάφνη και την κόρη τους κανένα βασικό αγαθό, υστερεί όμως στο κομμάτι της ουσιαστικής και βαθιάς επικοινωνίας μαζί τους. Τον ενδιαφέρει στο έπακρο το κοινωνικό του φαίνεσθαι και αδιαφορεί για το τι μπορεί να κάνει πραγματικά ευτυχισμένη τη Δάφνη.
Από «Για όσα τόλμησα» δε θα μπορούσε να λείπει και η Σοφία, η κολλητή φίλη της Δάφνης που γνωρίζονται επίσης από τα σχολικά χρόνια. Ο ρόλος της Σοφίας τονίζει ένα από τα ύψιστα αγαθά που προσφέρονται στον άνθρωπο, τη φιλία. Είναι ο άνθρωπος που η Δάφνη έχει πάντα ως συμπαραστάτη και συνοδοιπόρο σε όλες τις όμορφες αλλά και άσχημες στιγμές της καθημερινότητας της. Ο συνδυασμός αυτών των δύο γυναικών αποτελεί τον ορισμό της αληθινής φιλίας.
Η συγγραφέας στο «Για όσα τόλμησα» επιλέγει να γυρίσει χρονικά και στα εφηβικά χρόνια της Δάφνης, του Θάνου, της Σοφίας και του Άρη, ενός προσώπου που θα διαδραματίσει επίσης σημαντικό ρόλο στην υπόθεση. Μέσα από αυτή την αναδρομή στο παρελθόν, δίνεται η ευκαιρία στον αναγνώστη να γνωρίσει τους χαρακτήρες των πρωταγωνιστών ήδη από τα εφηβικά τους χρόνια, αλλά και να έρθει σε επαφή με τις σχέσεις που αναπτύσσονταν μεταξύ τους από τότε που ήταν έφηβοι. Το μυθιστόρημα μας ταξιδεύει, επίσης, και στην πανέμορφη Κέρκυρα της τότε εποχής και μας περιγράφει όλα τα αστεία αλλά και αξιοσημείωτα γεγονότα που έλαβαν χώρα κατά την πενταήμερη εκδρομή του σχολείου των πρωταγωνιστών μας.
Τέλος, θα ταξιδέψουμε και στο Λονδίνο του σήμερα, εκεί όπου θα έρθουμε σε επαφή με τον Άρη και τη ζωή που έχει επιλέξει να έχει εκεί, ύστερα από την αναχώρηση του από την Ελλάδα μετά το πέρας της σχολικής του ζωής.
Ο κοινωνικό μήνυμα του μυθιστορήματος
Η πρωταγωνίστρια του βιβλίου, η Δάφνη, είναι η γυναίκα της διπλανής πόρτας. Είναι μία γυναίκα εγκλωβισμένη από τις υποχρεώσεις της οικογένειάς της που όμως αποφασίζει να τολμήσει και να υπερβεί τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει προκειμένου να εκπληρώσει τα όνειρά της. Είναι μία γυναίκα παράδειγμα για όλες τις γυναίκες που καθημερινά θυσιάζουν την ευτυχία τους στον βωμό των οικογενειακών υποχρεώσεων και των κοινωνικών επιταγών. Μέσα από τον αγώνα και την προσπάθεια που καταβάλλει, καταφέρνει να αποδείξει πως μία καλή μητέρα, μπορεί παράλληλα να ακολουθεί και τα θέλω της, χωρίς να χάνει αυτόν τον χαρακτηρισμό. Η Δάφνη αγνοώντας την ηλικία στην οποία έχει φτάσει, τολμάει να μεταβεί σε γιγάντιες αλλαγές στη ζωή της και να μεταμορφώσει τον κόσμο της από εφιάλτη σε παράδεισο. Τολμάει να κάνει αυτό που πολλές γυναίκες δεν τόλμησαν και δε θα τολμήσουν ποτέ και γι’ αυτό αποτελεί ένα σπουδαίο παράδειγμα.
Ωστόσο, το βιβλίο θα μπορούσε κάλλιστα να απευθυνθεί και σε άντρες αναγνώστες, οι οποίοι είτε θα μπορούσαν να μπουν και οι ίδιοι στη θέση της Δάφνης είτε να κατανοήσουν τη θέση της γυναίκας σε τέτοιες περιστάσεις μέσα από τα μάτια της πρωταγωνίστριάς μας. Όπως κι αν έχει όμως, σίγουρα η ανάγνωση του συγκεκριμένου βιβλίου θα ενδιέφερε σε μεγάλο βαθμό και το αντρικό κοινό.