• Δωρεάν μεταφορικά από 29 €

Ιβίσκος

Ανθηρά Μυαλά!

Άραγε αυτό που νιώθεις είναι πραγματικά δικό σου δημιούργημα;

Άραγε αυτό που νιώθεις είναι πραγματικά δικό σου δημιούργημα; 1500 1001 Ιβίσκος

Φαίνεται να μοιραζόμαστε μιαν ασυνείδητη υποχρέωση να επιλύσουμε τις τραγωδίες του παρελθόντος της οικογένειάς μας. Σε μιαν ασυνείδητη απόπειρα να θεραπεύσετε την οικογενειακή οδύνη, ενδεχομένως να μοιραστείτε το ανεπίλυτο πένθος της γιαγιάς σας που περιβάλλει τον θάνατο της μητέρας της, του συζύγου της ή του παιδιού της. Το συναίσθημά της «Έχω χάσει τα πάντα» μπορεί να ζει μέσα σας ως φόβος ότι κι εσείς επίσης θα χάσετε τα πάντα. Αυτές οι προτάσεις επηρεάζουν τον τρόπο που ξέρετε τον εαυτό σας. Επηρεάζουν τις επιλογές σας. Επηρεάζουν το πώς αντιδρούν το μυαλό και το σώμα σας στον κόσμο γύρω σας. Φανταστείτε την επίδραση μιας πρότασης όπως «Θα με αφήσει» να ακούγεται στο πίσω μέρος της επίγνωσής σας όταν ο άντρας των ονείρων σας σας κάνει πρόταση γάμου. Ή αναλογιστείτε τον αντίκτυπο μιας πρότασης όπως «Θα κάνω κακό στο παιδί μου» στην περίπλοκη βιολογική και συναισθηματική κατάσταση μιας νεαρής μέλλουσας μητέρας. Αφουγκραστείτε ξανά τα λόγια της βασικής σας πρότασης. Πείτε τα δυνατά.

Είστε σίγουρος/η ότι είναι δικά σας; Ποιος/α στην οικογένειά σας μπορεί να είχε λόγο να αισθάνεται το ίδιο;

Σκεφτείτε τους γονείς και τους παππούδες σας. Μήπως βίωσαν κάποιο γεγονός τόσο οδυνηρό, ώστε να μιλούν σπανίως γι’ αυτό; Μήπως έχασαν ένα νεογέννητο μωρό ή είχαν κάποια αποβολή σε προχωρημένη εγκυμοσύνη; Μήπως τους εγκατέλειψε ένας μεγάλος έρωτας ή μήπως έχασαν έναν γονέα ή κάποιο αδέλφι όταν ήταν νέοι; Μήπως ένιωθαν ένοχοι επειδή έβλαψαν κάποιον; Μήπως κατηγορούν τους εαυτούς τους για κάτι;

Αν δεν σας έρχεται τίποτα στο μυαλό, μπορείτε να κοιτάξετε άλλη μια γενιά πίσω στους προπαππούδες σας ή σε κάποιον θείο ή θεία…

Από το βιβλίο Μην Κατηγορέις τον εαυτό σου

Σε ποιους θα μιλήσεις για τα σχέδιά σου;

Σε ποιους θα μιλήσεις για τα σχέδιά σου; 1200 800 Ιβίσκος

Η αδράνεια δεν θα σε βοηθήσει να ξεχωρίσεις. Να κάνεις το όνειρό σου πραγματικότητα. Γι’ αυτό, δες τις επιλογές σου. Πάρε χρόνο για να καταλάβεις τι είναι πιο χρήσιμο για ‘σένα. Και σκέψου αν θέλεις να το μοιραστείς με κάποιον. Όταν έχεις ένα νέο σχέδιο ή όραμα, έχεις τρεις επιλογές. Μπορείς:

01. Να μην το πεις σε κανέναν.

Το ιδιαίτερα θετικό μ’ αυτή την επιλογή είναι ότι δεν μπορούν να σε επηρεάσουν αρνητικά. Να σε αποτρέψουν. Το γνωρίζεις, μόνο, εσύ. Πέρα απ’ αυτό, όμως, δεν βλέπω κάτι θετικό. Διότι, θα χρειαστεί να το κρύβεις για μεγάλο διάστημα από τους δικούς σου ανθρώπους. Εκτός αυτού, αν συνηθίζεις να κάνεις κάτι τέτοιο, θα χρειαστεί να αναρωτηθείς ποιος είναι ο λόγος. Μήπως είναι, γιατί δεν έχεις τους κατάλληλους ανθρώπους γύρω σου; Μήπως το κάνεις γιατί δεν νιώθεις ότι θα τον πετύχεις; Εφόσον συμβαίνει το δεύτερο, κάνε μου μια χάρη: μην ξεκινάς με ηττοπάθεια.

02. Να το μοιραστείς με όλους.

Εάν αποφασίσεις να το μοιραστείς με όλους, ουσιαστικά, δεσμεύεσαι να το κάνεις πράξη. Είναι πολύ πιθανό, είτε υποσυνείδητα- επειδή έχεις δεσμευτεί, είτε συνειδητά- επειδή σε ρωτούν για την πρόοδό σου, αυτό που μοιράστηκες να γίνει πραγματικότητα πιο γρήγορα απ’ ότι να μην το είχες πει. Από την άλλη πλευρά, εάν το μοιράζεσαι με όλους, ενδέχεται να σε αποσυντονίσουν. Να σε μπερδέψουν. Αυτό συμβαίνει όταν έχουμε πολλές επιλογές.

Πρόκειται για το λεγόμενο «παράδοξο των επιλογών», το οποίο απέδειξε η Αμερικανίδα Sheena Iyengar. Στην έρευνά της, σ’ ένα σουπερμάρκετ, προσέφερε στους πελάτες διαφορετικές μαρμελάδες προς δοκιμή·  τη μία μέρα έξι διαφορετικές γεύσεις μαρμελάδας, ενώ την επομένη είκοσι τέσσερις. Η μικρότερη ποικιλία προσέλκυσε το 40% των πελατών να δοκιμάσουν και το 30% να αγοράσουν ένα βάζο. Η μεγαλύτερη ποικιλία προσέλκυσε μεν το 60% των πελατών, αλλά μόνο το 2% αγόρασε τελικά μαρμελάδα. Ως εκ τούτου, οι πολλές επιλογές δημιουργούν σύγχυση.

03. Να το μοιραστείς με συγκεκριμένους ανθρώπους.

Είναι αυτό που κάνω κι εγώ. Ωστόσο, δεν τους επιλέγω τυχαία. Δεν εννοώ ότι το μοιράζομαι σε ανθρώπους που θα μου χαϊδέψουν τα αυτιά. Αντίθετα, επιζητώ και τη διαφωνία, ώστε να ισχυροποιήσω τη θέση μου. Εάν, δηλαδή, μαθαίνοντας τα αρνητικά ή τις συνέπειες, συνεχίζω να θέλω να το επιτύχω, τότε νιώθω μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και σιγουριά. Ταυτόχρονα, επιλέγω να το μοιράζομαι με ανθρώπους που ξέρω ότι θα με στηρίξουν. Με ανθρώπους που θα μου δώσουν εναλλακτικές, αλλά θα είναι μαζί μου. Ό,τι και να αποφασίσω.

Προτού ολοκληρώσεις αυτό το άρθρο, κάνε μία παύση. Σκέψου και γράψε σ’ ένα χαρτί, τρεις ανθρώπους που θα ήθελες να μοιραστείς κάτι προσωπικό που σου συμβαίνει (ή θα συμβεί στο μέλλον) και τρεις ανθρώπους που θέλεις να μοιραστείς κάτι επαγγελματικό. Μ’ αυτό τον τρόπο, θα ξέρεις που να απευθύνεσαι όταν συμβαίνει κάτι στη ζωή σου.

Όμως, την τελική απόφαση θα την πάρεις εσύ. Για να μπορείς να την στηρίξεις. Εξάλλου, εάν κάποιος δεν έχει καταφέρει αυτό που θέλεις να επιτύχεις, οι πιθανότητες να σε συμβουλέψει σωστά είναι ελάχιστες.

 

Νίκος Γιαννακόπουλος
Συγγραφέας του βιβλίου “Οι Τρεις Αποτυχίες”
PhD candidate in Marketing – University of Piraeus
Public Speaking Coach – theSPEAKERS

πηγή: https://thespeakers.gr/nea/se-poious-tha-miliseis-gia-ta-schedia-sou/

“Ένα βιβλίο για την διατροφή, διαφορετικό από τα άλλα” γράφει η Μαρία Αλμπανίδου

“Ένα βιβλίο για την διατροφή, διαφορετικό από τα άλλα” γράφει η Μαρία Αλμπανίδου 1080 790 Ιβίσκος

Σας παρουσιάζω ένα πολύ ιδιαίτερο και ενδιαφέρον βιβλίο που αγγίζει έναν άκρως σημαντικό τομέα της ζωής μας, για τον οποίο λίγο ώς πολύ όλοι έχουμε τα θεματάκια μας και ειδικά στον σύγχρονο κόσμο των social media. Και δεν είναι άλλο από το θέμα της διατροφής. Και είναι τόσο σημαντικό θέμα καθώς, όπως λέει και η ίδια η συγγραφέας του βιβλίου: «Συνήθως, ένας άνθρωπος που δεν φροντίζεται στην τροφή του, δεν φροντίζεται και σε κανέναν άλλον τομέα». Δεν πιστεύω να διαφωνείτε; Το βιβλίο λοιπόν που μας λέει αυτά τα υπέροχα είναι το «Τι συναίσθημα θα φάμε σήμερα;» της συγγραφέας-ψυχολόγου Νικολίνας Δανιηλίδου, των εκδόσεων Ιβίσκος, του Μαΐου του 2023.

Ποια είναι όμως η συγγραφέας Νικολίνα Δανιηλίδου;
Η κυρία Δανιηλίδου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1977. Αποφοίτησε από τη Σχολή Ψυχολογίας το 1998 (Coventry University), ολοκλήρωσε το Μεταπτυχιακό της το 2000 στην Ψυχολογία της Υγείας (Surrey University) και την εξειδίκευση Master Practitioner στις Διατροφικές Διαταραχές και την Παχυσαρκία το 2012 (NCFED, ΚΕ.Α.Δ.Δ.). Συνέχισε την εκπαίδευσή της σε διαφορετικές ψυχοθεραπευτικές προσεγγίσεις αποκτώντας συνθετική προσέγγιση στην ψυχοθεραπεία, εκπαιδεύτηκε στην οργάνωση ομάδων και στη Συμβουλευτική Γονέων (Ινστιτούτο Διαρκούς Εκπαίδευσης Ενηλίκων, ΥΠ.Ε.Π.Θ.) και στην Εκπαίδευση Ενηλίκων (Ινστιτούτο Διαρκούς Εκπαίδευσης Ενηλίκων, ΥΠ.Ε.Π.Θ.). Έχει εργαστεί σε διάφορες δημόσιες και ιδιωτικές δομές. Εργάζεται ως ψυχολόγος από το 2001 με άτομα που αντιμετωπίζουν ζητήματα όπως διατροφικές διαταραχές, αγχώδεις διαταραχές, κατάθλιψη και ψυχοσωματικά προβλήματα. Συντονίζει από το 2005 ομάδες «Κατά της Υπερφαγίας» για άτομα με υπερφαγικά επεισόδια. Επίσης, διοργανώνει και συμμετέχει σε σεμινάρια και ημερίδες που αφορούν τις διατροφικές διαταραχές και την υπερφαγία.

Όμως ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή! Τι μας λέει αυτό το τόσο όμορφο βιβλίο με αυτόν τον τόσο ιντριγκαδόρικο τίτλο;
Μας μιλάει για τα συχνότερα συναισθηματικά εμπόδια που αντιμετωπίζουμε στην τροφική φροντίδα του εαυτού μας. Τα κιλά είναι απλώς κιλά και ορίζουν έναν σωματότυπο. Η υπερκατανάλωση τροφής όμως είναι ένδειξη ότι ίσως αποσυνδεόμαστε από τον εαυτό μας τρώγοντας, ότι ίσως βιώνουμε ένα εσωτερικό συναισθηματικό «κενό», το οποίο γεμίζουμε με τροφή. Η υπερφαγία, είναι μία συμπεριφορά άσχετη με το βάρος, άσχετη με την πείνα, άσχετη με την επιθυμία για φαγητό. Είναι μία ένδειξη παρορμητικής συμπεριφοράς στην κατανάλωση φαγητού, είναι σημάδι ότι χρειάζεται να προχωρήσουμε σε πιο ουσιαστικές αλλαγές σε σχέση με τον εαυτό μας. Για να ξεπεράσουμε τα εμπόδια αυτά θα πρέπει να αποκτήσουμε επίγνωση των προσωπικών μας δυσκολιών, να δαμάσουμε την ορμή μας για φαγητό, να μάθουμε να κατανοούμε τη συναισθηματική μας πείνα.
Και τι εννοούμε παρορμητική συμπεριφορά στην κατανάλωση τροφής;

-Αν δω/μυρίσω ένα φαγητό, το θέλω αυτομάτως.
-Δυσκολεύομαι να αφήσω φαγητό στο πιάτο μου ακόμη κι αν έχω χορτάσει.
-Όταν το φαγητό είναι νόστιμο, χάνω τον έλεγχο ακόμη κι αν είμαι καλά συναισθηματικά.
-Πολλές φορές τρώω γρήγορα. Κάποιες φορές έχω χορτάσει με τα ορεκτικά κι όταν έρχεται το κυρίως πιάτο είμαι ήδη χορτάτος/η.
-Κάθε μέρα και σε κάθε γεύμα δυσκολεύομαι να σταματήσω όταν χορταίνω.
-Κάθε γεύμα μου είναι λίγο μεγαλύτερο απ’ ό,τι θα ήθελα.
-Μου αρέσει το καλό φαγητό και δεν κάνω εύκολα εκπτώσεις στη γεύση.

Αν βρίσκετε ότι αρκετά από τα παραπάνω σας/μας αντιπροσωπεύουν, τότε είναι πολύ πιθανόν να δυσκολεύεστε να ελέγξετε την παρόρμηση σας για κατανάλωση φαγητού. Ως επακόλουθο, αν η παρόρμηση έχει τον πρώτο λόγο στην επιλογή φαγητού, είναι πιθανό οι επιλογές να είναι περισσότερο νόστιμες και πρόχειρες παρά επιλογές φροντίδας.
Πώς μπορούμε να μειώσουμε την παρορμητική μας συμπεριφορά; Την στιγμή της παρόρμησης, συχνά υποτιμούμε τις συνέπειες της επιλογής μας προκειμένου να γευτούμε την ηδονή της στιγμής. Λόγου χάρη, μπορεί να έχουμε τη σκέψη ότι «λίγο γλυκό δεν είναι και τόσο κακό» ή «ότι θα μπορέσω να το ελέγξω με άλλον τρόπο», όμως εντέλει αποφεύγουμε να δεσμευτούμε στη φροντίδα μας. Για να αναλογιστούμε τις συνέπειες χρειάζεται να απαντήσουμε στα ακόλουθα:

-Πόσο σημαντικό είναι για μας να καταναλώσουμε αυτό το φαγητό;
-Πώς θα νιώθουμε αύριο με την κατανάλωση που κάναμε;
-Πώς θα νιώθουμε αύριο αν δεν το καταναλώσουμε;
-Ποιες θα είναι οι μακροχρόνιες συνέπειες της κατανάλωσης (προσαρμοσμένο από Cooper, Todd & Wells, 2000);

Η τεχνική της καθυστέρησης στην κατανάλωση τροφής βοηθάει να αφουγκραστούμε την επιθυμία περισσότερο συνειδητά. Η ένταση της ορμής της επιθυμίας διαρκεί περίπου 12 λεπτά και σταδιακά μειώνεται. Συνεπώς, ο αρχικός στόχος μπορεί να είναι η αναμονή 15 λεπτών πριν την κατανάλωση. Σ’ αυτό το δεκαπεντάλεπτο δεν αρνούμαστε το φαγητό, απλά το μεταθέτουμε. Αν η ορμή είναι τόσο μεγάλη που δεν μπορούμε να τη συγκρατήσουμε, ας μείνουμε απασχολημένοι. Ας τηλεφωνήσουμε σε έναν φίλο, ας πάμε μία βόλτα, αλλά ας δεσμευθούμε στην μετάθεση της κατανάλωσης. Αν τα 15 λεπτά είναι πολλά, ας ξεκινήσουμε με 5 λεπτά και σταδιακά αυξάνουμε το χρόνο αναμονής.

Όταν διάβασα αυτό το βιβλίο έλαμψα. Πραγματικά έλαμψα. Έλαμψα ψυχικά, συναισθηματικά, σωματικά. Όλα μέσα μου φώναζαν αυτό που αναφέρει και η συγγραφέας του βιβλίου σε κάποιο σημείο με κάποιες προσθήκες από εμένα: «Ναι, η αξία μας είναι σταθερή και αμετάβλητη άσχετη με το πόσο αποδίδουμε, τι λένε οι άλλοι για εμάς, τι λέει και τι θέλει η κοινωνία από εμάς, ανεξάρτητα από το πόσα κιλά ζυγίζουμε, πώς ντυνόμαστε ή πώς βάφουμε τα μαλλιά μας, αν είμαστε straigt, gay ή ό,τι άλλο είμαστε .Η αξία μας είναι πέρα και πάνω από όλα αυτά, σταθερή και αδιαπραγματευτη!».

Για αυτό ουρλιάξτε, τσιρίξτε και φωνάξτε την αξία σας στα πέρατα της Οικουμένης, να σας ακούσουν ώς την άλλη άκρη της Γης, μην πτοείστε, μη μασάτε!

Διαβάστε βιβλία εμψυχώτικα, ακούστε podcasts, παρακολουθήστε σεμινάρια να ανέβει η ψυχολογία και η αυτοεκτίμησή σας στο ζενίθ, στον ουρανό και μην επιτρέψετε σε κανέναν, σε κανέναν, σε κανέναν, ούτε καν στον ίδιο σας τον εαυτό μέσω της αυτοκριτικής να σας ρίξει στα Τάρταρα!
Γιατί αξίζετε πραγματικά και μόνο που είστε εσείς, που έχετε διανύσει όλη αυτή την πορεία μέχρι σήμερα με όλα αυτά τα δύσκολα και τα εύκολα, με όλες αυτές τις νίκες και τις ήττες σας και πάνω από όλα με όλες αυτές τις προσπάθειές σας και σας χρωστάτε ένα μεγάλο μεγάλο, μπράβο και μια μεγάλη, μεγάλη αγκαλιά σφιχτή, σφιχτή!

Και το υπέροχο και ξεχωριστό βιβλίο της Νικολίνας Δανιηλίδου «Τι συναίσθημα θα φάμε σήμερα;» είναι εδώ για να σας/μας το θυμίσει και να μας το επιβεβαιώσει. Αγοράστε το, διαβάστε το, ξεφυλλίστε το, απολαύστε το, κοιμηθείτε αν θέλετε μαζί του, έχει πολλά να σας δώσει. Μόνο νικητές και νικήτριες σε πολλά επίπεδα κι όχι μόνο στη διατροφή μπορείτε να βγείτε από τις σελίδες του.

γράφει η Μαρία Αλμπανίδου,
νομικού MSc Ποινικών
και Εγκληματολογικών Σπουδών,
αρθρογράφου, ποιήτριας

Νέα σεζόν, νέοι στόχοι, νέα όνειρα. 5 βιβλία που θα σε βοηθήσουν να κάνεις πράξη όσα ονειρεύεσαι να καταφέρεις.

Νέα σεζόν, νέοι στόχοι, νέα όνειρα. 5 βιβλία που θα σε βοηθήσουν να κάνεις πράξη όσα ονειρεύεσαι να καταφέρεις. 1293 844 Ιβίσκος

Αν και δεν πρόκειται για την αρχή του νέου έτους, για πολλούς η νέα χρονιά ξεκινάει τον Σεπτέμβρη, καθώς μετά από το ηλιόλουστο καλοκαίρι της Ελλάδας μπαίνουμε ξανά στους ρυθμούς τις καθημερινότητας. Συνήθως αυτήν την επιστροφή ακολουθούν νέοι στόχοι, όνειρα, νέες συνήθειες, η αναζήτηση μιας νέας δουλειάς κλπ. κλπ. Γενικά σηματοδοτεί την πρόθεση για μια αλλαγή σε πράγματα και καταστάσεις που δεν μας ικανοποιούν πλέον ή δεν μας ικανοποιούσαν ποτέ. Ο Σεπτέμβρης είναι ο μήνας που ‘’αν το θέλεις’’ οραματίζεσαι πώς θες να κυλήσει η νέα σεζόν ως ότου εμφανιστούν οι πρώτες καλοκαιρινές ηλιαχτίδες ξανά.

Είμαι σίγουρος ότι έχεις ακούσει ή έχει βγει και από το δικό σου στόμα η φράση «Εγώ από τον Σεπτέμβρη θα …» Ίσως παλαιότερα να έχεις καταφέρει να εκπληρώσεις κάποιες από τις προθέσεις σου, ίσως καμία, ίσως πάλι είσαι και από τις εξαιρέσεις που κατάφερε να κάνει όλα τα λόγια του πράξεις. Για εσένα που ανήκεις στις πρώτες δύο κατηγορίες, το πρώτο στάδιο είναι να καταλάβεις τι πραγματικά θέλεις να αλλάξεις στην ζωή σου για να είσαι πιο ευτυχισμένος. Το δεύτερο είναι να κάνεις πράξη τελικά αυτές τις αλλαγές. Είμαι σίγουρος -γιατί είμαστε στο ίδιο έργο θεατές- πως οι παραπάνω δύο προτάσεις, αν και είναι μικρές και ευκολονόητες, φαντάζουν αρκετά δύσκολες για να υλοποιηθούν.

Έχω να σου προτείνω όμως 5 βιβλία που πραγματικά μου άλλαξαν τον τρόπο σκέψης και τον τρόπο που μπορείς προσεγγίζεις οποιαδήποτε αλλαγή επιθυμείς έως ότου τα καταφέρεις. Με βοήθησαν να πετύχω όλα όσα ‘‘υποσχεθεί’’ στον εαυτό μου. Γιατί να μη βοηθήσεις και εσύ τον δικό σου;

Πρόσεξε τον εσωτερικό σου διάλογο

Πρόσεξε τον εσωτερικό σου διάλογο 1000 662 Ιβίσκος

Φαντάσου για μία στιγμή ότι προχωράς στο δρόμο και έρχεται κάποιος μπροστά σου και αρχίζει να σε βρίζει. Είσαι άχρηστος, είσαι χαζός, δεν μπορείς να καταφέρεις τίποτα, δεν αξίζεις τίποτα.

Πώς θα αντιδρούσες; Τι θα έλεγες; Θα τον  έδιωχνες; Θα έβαζες τα κλάματα και θα έφευγες; Θα γελούσες; Σίγουρα κάτι από αυτά. Ωστόσο, πόσες φορές έχεις πει όλα αυτά  στον εαυτό σου; Και θυμήσου και πότε του τα λες: Συνήθως τα λέμε όταν έχει έρθει μία αποτυχία ή μια απόρριψη. Έτσι δεν είναι;

Φαντάσου λοιπόν, ότι έχεις κοπεί στο χέρι και παίρνεις το μαχαίρι και σκαλίζεις ακόμη περισσότερο την πληγή για να δεις πόσο περισσότερο μπορείς να πληγώσεις τον εαυτό σου.

Οι περισσότεροι από εμάς δεν έχουμε επίγνωση του τι λέμε στον εαυτό μας, αλλά ο εσωτερικός μας διάλογος τρέχει 24 ώρες το εικοσιτετράωρο. Αν το παρατηρήσεις, θα δεις ότι έχω δίκιο. Δεν υπάρχει στιγμή που να υπάρχει ησυχία μέσα στο κεφάλι μας, πάντα κάτι ακούγεται. Εκτός και αν κάνουμε κάποιο διαλογισμό, κάποια προσευχή για να εξασκήσουμε και να ηρεμήσουμε το μυαλό μας.

Το τι λέμε στον εαυτό μας και το πώς το λέμε παίζει πολύ μεγάλο ρόλο γιατί μας δημιουργεί συναισθήματα.

Αν σε μια πρόκληση λοιπόν που έχεις να αντιμετωπίσεις, λες στον εαυτό σου ότι δεν πρόκειται να τα καταφέρει, μάντεψε τι αποτέλεσμα θα έχει αυτό; Να αγχωθείς, να φοβηθείς κλπ.  Αντίθετα, αν πεις στον εαυτό σου ότι μπορεί να τα καταφέρει γιατί έχει προετοιμαστεί σωστά, γιατί είναι ικανός, γιατί το αξίζει, τότε σου προκαλείται το συναίσθημα της αυτοπεποίθησης ή της σιγουριάς. Έτσι δεν είναι;

Ο εσωτερικός μας διάλογος επηρεάζει τα συναισθήματα και τις πράξεις μας και συνακόλουθα τα αποτελέσματα που πετυχαίνουμε. Για το λόγο αυτό λοιπόν πρέπει να προσέχουμε τι λέμε στον εαυτό μας αλλά κυριότερα τον τρόπο που το λέμε.  Με λίγα λόγια, ο τόνος και το ύφος με τα οποία μιλάμε είτε στον εαυτό μας είτε στους άλλους, είναι πιο σημαντικός από το περιεχόμενο.

Όταν λοιπόν παρατηρείτε ότι μιλάτε στον εαυτό σας με τέτοιο τρόπο που σας κάνει να αισθάνεστε άσχημα ή  σας προκαλεί ένα αρνητικό συναίσθημα, αλλάξτε τον τόνο σας και μιλήστε στον εαυτό σας σαν σε έναν άνθρωπο που τον θαυμάζετε, που αξίζει το σεβασμό σας, αξίζει να πετύχει πράγματα στη ζωή του και αξίζει να είναι ευτυχισμένος και πλήρης. Γιατί έτσι και αλλιώς αξίζετε τα καλύτερα αλλά δε θα σας τα δώσει κανένας έτοιμα. Πρέπει  να τα διεκδικήσετε! Όσο διεκδικούμε κι όσο περισσότερο παλεύουμε για αυτά που θέλουμε, τόσο πιο πιθανό είναι να τα πετύχουμε.

Στο τέλος της ημέρας το μόνο σίγουρο που έχουμε είναι ο εαυτός μας για αυτό αγαπήστε τον, μιλήστε του όμορφα και θα εκπλαγείτε από τα πόσα πράγματα μπορεί να κάνει για εσάς και τι μπορεί να πετύχει.

Bonus Άσκηση

Παρατηρήστε τις επόμενες μέρες και γράψτε σε ένα χαρτί ποιες είναι οι φράσεις που χρησιμοποιείτε και μειώνετε, αποθαρρύνετε κλπ. τον εαυτό σας.

Για παράδειγμα, λέτε: Δεν αξίζω; Δεν είμαι αρκετά όμορφος; Δεν είμαι αρκετά έξυπνος; Δεν έχω λεφτά;

Δίπλα από αυτές  γράψτε νέες ενδυναμωτικές ατάκες, νέες ενδυναμωτικές φράσεις που θα χρησιμοποιείτε στο εξής και κάθε φορά που πιάνετε τον εαυτό τον εαυτό σας να λέει αυτές τις αρνητικές φράσεις, αντικαταστήστε τες με τις καινούργιες.

 

Πηγή: panosfassas.com
Γράφει ο Παναγιώτης Φάσσας
Success Coach & NLP Expert
και συγγραφέας του βιβλίου “Από το Μηδέν Φτάσε όπου δεν Μπορείς”

Υπάρχουν κανόνες για μια τέλεια σχέση;

Υπάρχουν κανόνες για μια τέλεια σχέση; 1000 667 Ιβίσκος
Χαρά μοιρασμένη, δυο φορές χαρά!

«Κάθε πότε πρέπει να κάνει σεξ ένα ζευγάρι;» «Κάθε πότε πρέπει να βγαίνουν έξω;» «Πόσες φορές να αφήνουν τα παιδιά (αν υπάρχουν) και να πηγαίνουν εκδρομές μόνοι τους;» «Πόσες φορές την εβδομάδα πρέπει να βρίσκονται; (αν είναι στην αρχή);» «Πόσες φορές να κοιμούνται μαζί;» «Σε πόσο χρόνο πρέπει να συγκατοικήσουν;»

Ακούω πολύ συχνά ερωτήσεις σαν αυτές. Προέρχονται από ανθρώπους που θέλουν να δουν αν τα πηγαίνουν καλά με τη σχέση τους. Κάνουν άραγε αυτά που «πρέπει»; Είναι «καλοί» στο σχετίζεσθαι;

Ακριβώς στο ίδιο πνεύμα είναι και όσοι επικρίνουν άλλους για το πώς φέρονται σε μια σχέση. Θα πουν: «Δεν είναι φυσιολογικό να βγαίνουμε μόνο μια φορά στις δεκαπέντε μέρες». «Τα καλά ζευγάρια κάνουν σεξ τουλάχιστον δυο φορές την εβδομάδα». «Το νορμάλ είναι να στέλνουμε ‘Καλημέρα’ και ‘Καληνύχτα’ γιατί αλλιώς σημαίνει πως δε νοιαζόμαστε ο ένας για τον άλλον. Έτσι κάνουν στις καλές σχέσεις».

Η Απάντηση

Πώς πρέπει λοιπόν να φερόμαστε σε μια καλή σχέση; Υπάρχουν ξεκάθαροι πρακτικοί κανόνες;

Η απάντηση είναι…ΟΧΙ

Δεν υπάρχεις ΚΑΝΕΝΑΣ ΠΡΑΚΤΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΑΣ για το πώς πρέπει να φερόμαστε σε μια σχέση.

Δεν υπάρχει συνταγή. Δεν υπάρχει το «φυσιολογικό» απέναντι στο οποίο θα κριθούμε (πχ  θα βγαίνουμε δυο φορές την εβδομάδα) και θα αποφασιστεί αν είμαστε «σωστοί» ή «λάθος» μετά από τη σύγκριση.

Δεν υπάρχουν σαφείς οδηγίες χρήσης. Δεν υπάρχει manual.

Και γι αυτό το λόγο οι σχέσεις είναι τόσο δύσκολες. Γιατί ο καθένας κουβαλάει τα δικά του «φυσιολογικά» από τα δικά του βιώματα (ή από ό,τι έχει ακούσει, βιώσει και δει) και θεωρεί πως έτσι «πρέπει» να είναι τα πράγματα για όλους. Όταν όμως δυο διαφορετικοί άνθρωποι συναντηθούν, τότε δυο διαφορετικά «φυσιολογικά» αναγκαστικά έρχονται σε επαφή.

Το τι θα γίνει μετά εξαρτάται από τον ένα και μοναδικό κανόνα που ορίζει μια καλή σχέση. Από το ένα και μοναδικό πράγμα που κάνουν τα «καλά ζευγάρια».

Ο ένας κανόνας

Ο μοναδικός κανόνας που ακολουθούν δυο σύντροφοι σε μια καλή σχέση είναι η καλή επικοινωνία. Συζητάνε και ακούνε ο ένας τον άλλον. Κατανοούν ότι κανείς από τους δυο τους δεν είναι ο κάτοχος της μοναδικής αλήθειας και κάνουν χώρο για την αλήθεια του άλλου.

Όπως έχω ξαναγράψει τα συναισθήματά μας δεν είναι η αλήθεια. Είναι η αλήθεια μας. Είναι υποκειμενικά. Αντίστοιχα σε μια σχέση δεν υπάρχει το «φυσιολογικό», το «νορμάλ», το «σωστό». Υπάρχει το φυσιολογικό για εμάς, το νορμάλ για εμάς, το σωστό για εμάς.

Όσο λιγότερο απόλυτοι είμαστε, τόσο περισσότερο σχετιζόμαστε. Διότι τόσο περισσότερο χώρο κάνουμε και για την αλήθεια του άλλου. Συζητάμε, διαπραγματευόμαστε, μοιραζόμαστε, ανοιγόμαστε, σχετιζόμαστε.

Όσο περισσότερο απόλυτοι είμαστε, τόσο πιο μόνοι μας είμαστε.

Τα μοντέλα

Σε μια σχέση δεν ισχύει ούτε το δικό σου, ούτε το δικό μου. Ισχύει το δικό μας. Όποιο συμφωνήσουμε εγώ και εσύ ότι θα είναι το δικό μας.

Δεν υπάρχει το αντικειμενικά «σωστό» μοντέλο σχέσης. Υπάρχουν δυο υποκειμενικά μοντέλα που έρχονται σε επαφή και προσπαθούν να κάνουνε χωριό.

Δυο υποκειμενικοί κόσμοι συναντώνται και το ζητούμενο είναι να δημιουργήσουν έναν νέο υποκειμενικό κόσμο. Το κόσμο της σχέσης μας.

Έχω ακούσει για σχέσεις όπου είναι παντρεμένοι και μένουν σε διαφορετικά σπίτια. Αρκετοί δε θα το επέλεγαν, αλλά για εκείνους δουλεύει και είναι ευχαριστημένοι. Μια χαρά.

Ξέρω ζευγάρια που τους αρέσει να κάνουνε τα πάντα μαζί. Κάποιους μπορεί να τους πνίγει η ιδέα, αλλά για εκείνους δουλεύει. Μια χαρά.

Ξέρω ζευγάρια που τους αρέσει να πηγαίνουν και ξεχωριστά διακοπές καμιά φορά. Σε κάποιους μπορεί να τους ακούγεται περίεργο, αλλά για εκείνους δουλεύει. Μια χαρά.

Έχω ακούσει από πρώτο χέρι για ετεροφυλοφιλική σχέση όπου ο και ο άντρας και η γυναίκα βρίσκουν άλλα άτομα για να κάνει σεξ ο άλλος. Δεν είναι το συνηθισμένο, αλλά για εκείνους δουλεύει. Μια χαρά.

Ξέρω ένα ζευγάρι στη Σουηδία, Σουηδέζα με κάποιον από Μεσογειακή χώρα, που του είπε: «Ξέρω ότι σου αρέσει να βγαίνεις και εγώ δε θέλω. Είναι οκ για μένα να βγαίνεις, να φλερτάρεις και να φιλήσεις κάποια. Αν όμως κάνεις σεξ τότε θα πρέπει να ξανασυζητήσουμε τι επιτρέπεται στη σχέση μας». Είναι κάτι που δεν μας είναι οικείο, και για εκείνους δουλεύει. Μια χαρά. Εντελώς Σουηδία…

Νο1 η επικοινωνία

Σε μια σχέση δεν ισχύει ούτε το δικό σου, ούτε το δικό μου. Ισχύει το δικό μας. Όποιο συμφωνήσουμε εγώ και εσύ ότι θα είναι το ΔΙΚΟ ΜΑΣ.

Το σημαντικότερο πράγμα σε μια σχέση είναι η επικοινωνία. Όχι η αγάπη. Σχέσεις με καλή επικοινωνία και χωρίς πολλή αγάπη μπορούν να επιβιώσουν και να γίνουν και πολύ καλές σχέσεις. Όμως έχω δει πολλές σχέσεις με πολλή αγάπη αλλά χωρίς επικοινωνία και αμοιβαία κατανόηση που δεν είχαν καμία τύχη να επιβιώσουν.

Σε αυτές τις περιπτώσεις οι δυο σύντροφοι μπορεί να αγαπάνε ο ένας τον άλλον, αλλά ταυτόχρονα έχουν κάποια μεγάλη δυσκολία που τους εμποδίζει. Είναι πολύ πιθανό να φτάσουν ακόμα και να χωρίσουνε αλλά η αγάπη τους μπορεί να τους κάνει να πουν το γνωστό: «Να το προσπαθήσουμε άλλη μια φορά».

Το κλειδί όμως βρίσκεται πάντα στην επικοινωνία.

Τις αρχές της αποτελεσματικής συναισθηματικές επικοινωνίας περιγράφω με ακρίβεια στο Κεφάλαιο 16 του νέου μου βιβλίου “Το Παράδοξο Μονοπάτι προς το Νόημα της Ζωής“.

Γιατί αποτυγχάνουν οι προσπάθειες;

Οι «προσπάθειες» αυτές αποτυγχάνουν διότι γενικώς οι άνθρωποι δυστυχώς δεν ξέρουν να προσπαθούν. Συνήθως το να το προσπαθήσουν στο μυαλό τους σημαίνει να δώσουν λίγο παραπάνω χρόνο στη σχέση. Αναγκαστικά, τα ίδια δυναμικά τα οποία έφεραν το ζευγάρι στη δύσκολη θέση θα προκύψουν ξανά και φυσικά θα επακολουθήσει το ίδιο σενάριο. Το έχω δει να συμβαίνει πάρα πολλές φορές και το έχω ζήσει και εγώ. Προσπάθεια δεν είναι δίνω χρόνο.

Προσπάθεια είναι συζητάω και κατανοώ τι δεν πήγε καλά και αποφασίζουμε ΑΠΟ ΚΟΙΝΟΥ τι να κάνουμε ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΟ ώστε να μην γίνουνε ξανά τα ίδια. Κυρίως όμως, προσπάθεια είναι κάνω δουλειά με τον εαυτό μου για να δω πώς συνέβαλα στο ότι η σχέση δεν πήγε καλά την πρώτη φορά.

Θέλει αρκετή αυτογνωσία ώστε να κατανοήσει ο καθένας με ποιον τρόπο συμβάλει ο ίδιος στο να μην πηγαίνει καλά η σχέση. Και εκεί είναι η προσπάθεια που καλείται ο κάθε σύντροφος να καταβάλει. Να προσπαθήσει να αλλάξει τον εαυτό του. Όχι τον άλλον. Θα ακούσει τι του λέει ο σύντροφός του και θα το λάβει υπ όψιν του, και θα στρέψει τον φακό στον εαυτό του. Όχι στον άλλον.

Και αυτό θα το κάνουν ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΟ.

Στο επίκεντρο η σχέση

Σχέση είναι η επικοινωνία. Όχι η αγάπη. Μπορούμε να αγαπάμε μόνοι μας κάποιον και αυτός να μην το γνωρίζει. Δεν είναι αυτό σχέση. Σχέση είναι η συνδιαλλαγή που έχουμε με τον άλλον. Η επικοινωνία καθώς δημιουργούμε έναν κοινό κόσμο.

Σκοπός δεν είναι να επιβάλουμε τον δικό μας κόσμο, ούτε να υποταχθούμε στον κόσμο του άλλου. Σε κανένα από τα δυο αυτά σενάρια δε σχετιζόμαστε. Όταν επιβάλω το δικό μου «σωστό» τότε σε αγνοώ, ενώ όταν υποτάσσομαι στο δικό σου «σωστό» τότε με αγνοώ. Και στις δυο περιπτώσεις κάποιος μένει μόνος και δε σχειζόμαστε.

Σχέση είναι το πώς και το πόσο γινόμαστε ομάδα και από κοινού αντιμετωπίζουμε τις προκλήσεις που αναπόφευκτα θα προκύψουν. Με ανοικτό μυαλό και επίγνωση ότι ο καθένας φέρνει τον δικό του υποκειμενικό κόσμο. Κανείς κόσμος δεν είναι σωστός ή λάθος. Είναι απλά διαφορετικοί.

Είναι σαν να λέμε ότι εμένα μου αρέσουν τα σουτζουκάκια με κανέλα και εσένα χωρίς. Δεν έχω εγώ δίκιο και εσύ άδικο. Έχουμε απλά διαφορετικά γούστα. Δεν είναι ο δικός μου τρόπος «σωστός» ή «φυσιολογικός» και ο δικός σου «λάθος» ή «απαράδεκτος». Αν όμως θέλουμε να μαγειρέψουμε και να φάμε και οι δυο, θα χρειαστεί να συζητήσουμε πώς θα τα κάνουμε. Ίσως βάλουμε, λίγη κανέλα, ίσως καθόλου αλλά θα βάλουμε μπαχάρι ή κύμινο. Δεν έχει σημασία όπως έγραψα ξανά τι θα κάνουμε.

Σχέση είναι το κλίμα μέσα στο οποίο συζητάμε. Όχι το τι κάνουμε στο τέλος.

Συμπέρασμα

Μην ψάχνεις για το αν κάνεις τα πράγματα «σωστά» ή «λάθος» σε μια σχέση. Μόνο εσύ ξέρεις αν η σχέση σου κάνει καλό. Αν την απολαμβάνεις. Δεν υπάρχει «σωστή» και «λάθος» γεύση στα σουτζουκάκια. Μόνο η γεύση που σου αρέσει.

Σχέση είναι η επικοινωνία και το κλίμα μέσα στο οποίο συζητάμε τις διαφορετικές προτιμήσεις, συνήθειές και τα βιώματά μας .

Αν θέλεις μια όμορφη σχέση, τότε το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι να φροντίσεις αυτό το κλίμα.

Το κλίμα είναι η σχέση.

Γράφει ο Δημήτρης Φλαμούρης
Ψυχολόγος και συγγραφέας του βιβλίου
“Το Παράδοξο Μονοπάτι προς το Νόημα της Ζωής”

Γράφει η Κυριακή Γανίτη για το βιβλίο “το αγόρι που δεν ήξερε τι θα πει φόβος” του Won-pyung στο vivliovamon.blogspot.com

Γράφει η Κυριακή Γανίτη για το βιβλίο “το αγόρι που δεν ήξερε τι θα πει φόβος” του Won-pyung στο vivliovamon.blogspot.com 1200 800 Ιβίσκος

Πόσοι/ες από εσάς γνωρίζετε το τι είναι η αλεξιθυμία; Όχι, δεν προσπαθώ να το παίξω έξυπνη, αφού μέχρι να διαβάσω το βιβλίο, για το οποίο θα σας μιλήσω σήμερα, δεν την είχα ακούσει ως λέξη, αλλά όπως αποδεικνύεται υπάρχουν πολλοί άνθρωποι γύρω μας που έχουν γεννηθεί φέροντας αυτήν. Μα ας τα πιάσω, καλύτερα, από την αρχή…

Περιγραφή:

Ο Γιάντζε γεννήθηκε με μια εγκεφαλική δυσλειτουργία που ονομάζεται αλεξιθυμία, η οποία καθιστά δύσκολο για εκείνον να αισθάνεται συναισθήματα όπως η χαρά, ο φόβος ή ο θυμός. Δεν έχει φίλους, αφού οι δύο νευρώνες σε σχήμα αμυγδάλου που βρίσκονται βαθιά στον εγκέφαλό του έχουν φροντίσει γι’ αυτό, αλλά η μητέρα και η γιαγιά του, αφοσιωμένες σ’ εκείνον, του παρέχουν μια ασφαλή και ικανοποιητική ζωή. Το μικρό τους σπίτι, πάνω από το μαγαζί της μητέρας του που πουλάει μεταχειρισμένα βιβλία, είναι διακοσμημένο με σημειώματα γραμμένα σε πολύχρωμα χαρτάκια, τα οποία του υπενθυμίζουν πότε πρέπει να χαμογελά, πότε να λέει «ευχαριστώ» και πότε να γελάει.

Έπειτα, την παραμονή των Χριστουγέννων, στα δέκατα έκτα γενέθλια του Γιάντζε, τα πάντα αλλάζουν. Μια τρομακτική πράξη τυφλής βίας καταστρέφει τον κόσμο του, αφήνοντάς τον ορφανό και μόνο. Παλεύοντας να αντιμετωπίσει την απώλειά του, ο Γιάντζε αποσύρεται σε μια σιωπηλή απομόνωση, μέχρι που ο προβληματικός έφηβος Γκον καταφθάνει στο σχολείο του και αναπτύσσουν έναν εκπληκτικό δεσμό.

Καθώς ο Γιάντζε αρχίζει να ανοίγεται σε καινούργιους ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένου και ενός κοριτσιού στο σχολείο, κάτι αλλάζει σιγά-σιγά μέσα του. Κι όταν ξαφνικά βρεθεί σε κίνδυνο η ζωή του Γκον, ο Γιάντζε θα έχει την ευκαιρία να βγει έξω από κάθε ζώνη άνεσης που έχει δημιουργήσει, προκειμένου να γίνει ίσως ο ήρωας που ποτέ δεν πίστευε ότι θα ήταν.

Ο Απεσταλμένος της Γιόκο Ταουάντα συναντά το Ποιος Σκότωσε τον Σκύλο τα Μεσάνυχτα του Μαρκ Χάντον σε αυτή τη σπαραχτική και θριαμβευτική ιστορία για το πώς η αγάπη, η φιλία και η επιμονή μπορούν να αλλάξουν μια ζωή για πάντα.

«Αυτή η ιστορία μιλά, εν ολίγοις,
για ένα τέρας που συναντά ένα άλλο τέρας.
Ένα από τα τέρατα είμαι εγώ».

Είναι αλήθεια πως ο χρόνος ποτέ δεν θα είναι αρκετός, ώστε να διαβάσουμε όλα τα βιβλία που εκδίδονται. Πολύ συνειδητά, απ’την αρχή της χρονιάς, έχω θέσει ως όρο στον εαυτό μου να διαβάζω βιβλία που πραγματικά με ενδιαφέρουν καί να κάνω μία πιο αυστηρή επιλογή. Όταν μου πρότειναν να διαβάσω το βιβλίο ”το αγόρι που δεν ήξερε τι θα πει φόβος” της συγγραφέως Γουόν-Πιενγκ Σον (Won-pyung Sohn) (κυκλοφορεί στην χώρα μας από τις εκδόσεις Ιβίσκος σε μετάφραση της κυρίας Χριστίνας Ζαχαρίου) δεν πέρασε ούτε καν, από το μυαλό μου, η σκέψη να το απορρίψω. Μην σας πω, πως αν δεν συμφωνούσα να το διαβάσω, έπειτα θα το μετάνιωνα… Δεν μπορούσα να συνειδητοποιήσω τι με έλκυε σε εκείνο, μέχρι που το διάβασα…

Το βιβλίο ”το αγόρι που δεν ήξερε τι θα πει φόβος” βασισμένο σε επιστημονικές γνώσεις καί την φαντασία της συγγραφέως μας μυεί στον κόσμο όλων εκείνων των ανθρώπων που γεννήθηκαν με αλεξιθυμία. Όχι, δεν έχει τάσεις προς το μελό, ούτε φέρει άλλα κουραστικά κλισέ, ή, βαρύγδουπες φιοριτούρες. Αντιθέτως, με λόγο οικείο, ευθύ καί κατά τόπους καυστικό μας επιτρέπει να δούμε βαθειά μέσα στις ψυχές καί το μυαλό αυτών των ανθρώπων καί να αντιληφθούμε τον τρόπο που σκέφτονται καί βιώνουν τα όποια συναισθήματα. Ξέρω πως είναι δύσκολο να καταλάβουμε έναν άλλον άνθρωπο καί το τι μπορεί να περνάει, αν δεν βρεθούμε στην ίδια θέση με εκείνον, μα καί πάλι η προσπάθεια αρκεί.

Το βιβλίο ”το αγόρι που δεν ήξερε τι θα πει φόβος” θα μπορούσε, επίσης, να είναι κι ένα ιδιαίτερο μάθημα ζωής για όλους κι όλες εμάς -τους/τις κατά τ’άλλα υγιείς- ώστε να μάθουμε να αποδεχόμαστε τους γυρώ μας έτσι ακριβώς όπως είναι.  Να αναπτύξουμε την ενσυναίσθησή μας καί το ίδιο να διδάξουμε καί στα παιδιά μας. Να μην φοβόμαστε ό,τι μοιάζει διαφορετικό από εμάς, αλλά να το αγκαλιάζουμε καί να μην του στρέφουμε την πλάτη μας. Ποιος/α ξέρει; Ίσως καί να διδαχθούμε πολλά απ’αυτά…

Για μένα το βιβλίο ”το αγόρι που δεν ήξερε τι θα πει φόβος” είναι ένα από τα καλύτερα που διάβασα από την αρχή της χρονιάς καί είμαι σίγουρη πως με την πρώτη ευκαιρία θα το διαβάσω ξανά με το ίδιο ενδιαφέρον καί χαρά.

γράφει η Κυριακή Γανίτη

Νέο βιβλίο, νέα παρουσίαση! Τι Συναίσθημα θα Φάμε Σήμερα;

Νέο βιβλίο, νέα παρουσίαση! Τι Συναίσθημα θα Φάμε Σήμερα; 1200 1200 Ιβίσκος

Νέα παρουσίαση!

Την Τετάρτη 21 Ιουνίου 2023 και ώρα 19:30 σε περιμένουμε στην Καλαμαριά, στη Θεσσαλονίκη, στον πολυχώρο COffice books & Coffee για την παρουσίαση του νέου βιβλίου “Τι Συναίσθημα θα Φάμε Σήμερα” της ψυχολόγου Νικολίνας Δανιηλίδου.
Το βιβλίο θα προλογίσει η διαιτολόγος Κωνσταντίνα Παπαδημητρίου.

Τι είναι τελικά η συναισθηματική διατροφή και πώς θα σταματήσουμε να ταΐζουμε διαρκώς τον εαυτό μας όταν δεν το έχει ανάγκη;

Εάν θέλεις να μάθεις όλα τα παραπάνω και πώς συνδέεται η διατροφή με την ψυχολογία μας, δεν πρέπει να χάσεις αυτή την παρουσίαση!

Όταν η ζωή σου δίνει πορτοκάλια, φτιάξε λεμονάδα!

Όταν η ζωή σου δίνει πορτοκάλια, φτιάξε λεμονάδα! 992 707 Ιβίσκος

Είναι δυνατόν θα αναρωτηθείς από πορτοκάλια να φτιάξω λεμονάδα; Πάμε να δούμε!

Θα μιλήσουμε για το σενάριο που ακολουθούμε υποσυνείδητα οι περισσότεροι από την αρχή της ενηλικίωσής μας. Και δεν εννοούμε το σενάριο μιας ταινίας καθώς, για να ξεφύγεις από αυτό, μπορείς απλά να επιλέξεις μια άλλη ταινία. Παρόλο που σε αυτή την ταινία –της ζωής μας- είμαστε εμείς οι πρωταγωνιστές φαίνεται πως αρκετές φορές δεν μπορούμε να ξεφύγουμε από το σενάριο που έγραψαν για εμάς η οικογένειά μας, η στενόμυαλη παιδεία ή η κοινωνία.

Θα μου πεις ο ρόλος ενός ηθοποιού είναι να είναι πρωταγωνιστής και να ακολουθεί το σενάριο που του έχουν δώσει. Μιας και μιλάμε όμως κυριολεκτικά για τη ζωή μας, καλό είναι να πάρουμε εμείς τα ηνία και να γράψουμε μόνοι μας το παρόν και το μέλλον μας.

Συχνά πιστεύουμε ότι αρκετές αποφάσεις και πράξεις μας είναι δικά μας δημιουργήματα και δεν συνειδητοποιούμε ότι απλώς είμαστε θεατές σε μια κακοστημένη παράσταση. Αυτό δεν συμβαίνει σε όλους και για τα πάντα, αλλά καλώς ή κακώς ο περίγυρός σου διαμορφώνει σε μεγάλο βαθμό τις συνήθειες, τις αντιδράσεις και τον τρόπο αντιμετώπισης που έχεις υιοθετήσει. Όπως είχε πει και ο Βασίλης «Στο ίδιο έργο θεατές». Βέβαια δεν υπάρχουν θεατές στην προκειμένη. Ο θεατής είναι ένας και είσαι εσύ, που βλέπεις το ίδιο έργο, ξανά και ξανά.

Οπότε το πρώτο στάδιο είναι να κατανοήσεις είτε μόνος σου είτε με την βοήθεια ενός ψυχολόγου ποιες από τις συμπεριφορές σου δεν είναι δικές σου. Ένας που έχει κάνει μια στοιχειώδη έρευνα με τον εαυτό του θα πει «Σιγά το δύσκολο, αυτό το γνωρίζω ήδη». Χωρίς να θέλω να στενοχωρήσω κανένα, αυτή είναι μόνο η αρχή, για να καταφέρεις να γράψεις το δικό σου σενάριο.

Το δεύτερο είναι να ξεχωρίσεις ποιες από αυτές τις συμπεριφορές θες να κρατήσεις για εσένα καθώς έχεις δει ότι δουλεύουν σωστά και ποιες να αντικαταστήσεις με άλλες. Είπαμε, δεν μας τα έμαθαν και όλα λάθος…

Σου έχει τύχει να κάνεις κάτι και ενώ θεωρείς λογική τη στάση σου, μετά να σκέφτεσαι αν πραγματικά έκανες καλά; Ενώ έχεις κάνει κάτι που θα έπρεπε να σε χαροποιήσει μέσα σου να νιώθεις θλίψη; Ενώ η ζωή σου στα μάτια κάποιου άλλου φαίνεται να πηγαίνει υπέροχα, εσύ να θες να τα παρατήσεις όλα και να γίνεις χορεύτρια;

Ε, αυτές είναι οι περιπτώσεις που πρέπει να πάρεις το μολύβι και να αρχίσεις να γράφεις από την αρχή το σενάριό σου.

Όταν έχεις καταλάβει ότι κάτι δεν δουλεύει για εσένα, ξεκίνα την προσπάθεια να το αλλάξεις. Ναι, στην αρχή θα είναι δύσκολο, θα φαντάζει άγνωστο και λογικό αφού θα είναι. Πρέπει να βγεις από το comfort zone σου για να το πετύχεις. Για παράδειγμα γνωρίζεις ότι έλκεσαι από άνδρες οι οποίοι είναι δυναμικοί –ίσως γιατί έτσι να ήταν ο πατέρας σου- αλλά πάντα στην πορεία της σχέσης είναι κάτι που σε κουράζει και είναι ίσως ο ίδιος λόγος που δεν έχεις καταφέρει να κάνεις μια ουσιαστική σχέση ακόμα. Δεν δουλεύει για εσένα αυτό, είναι εμφανές. Όσο λοιπόν και αν αρχικά σε ελκύει ένας τέτοιος άνδρας σκέψου αν πραγματικά είχε ποτέ αποτέλεσμα. Γιατί να έχει τώρα; Πρέπει να βρεις κάποιον που να ταιριάζει στα δικές σου ανάγκες, όχι στης Μητέρας σου. Όταν η ζωή σου δίνει πορτοκάλια, φτιάξε λεμονάδα!

Προφανώς αυτό δεν βρίσκει εφαρμογή μόνο στις ερωτικές σχέσεις αλλά και στις φιλικές, στις οικογενειακές, στις εργασιακές. Έχεις έναν φίλο που συνεχώς έχει χρόνο μόνο για τα δικά του προβλήματα και όταν βρίσκεσαι εσύ σε αυτή τη θέση συνεχώς σε υπονομεύει. Μίλα του, πες του τι αισθάνεσαι και αν δεις ότι επαναλαμβάνεται, βρες άλλον φίλο. Μα είναι τόσα χρόνια φίλος μου, πού να βρω τώρα νέα παρέα κλπ. κλπ. Δικαιολογίες για να μείνεις σε μια κατάσταση που δεν σου κάνει καλό –παρόλο που άμα το σκεφτείς το αντίθετο θα έπρεπε να γίνεται- υπάρχουν πολλές. Και επειδή γι’ αυτό ευθύνεται μόνο το σενάριό σου, βγες από τα νερά σου και κάνε ένα βήμα στο «άγνωστο», που ξέρεις σίγουρα ότι μόνο καλό θα σου κάνει.

Βρίσκεσαι σε ένα εργασιακό περιβάλλον που θυμίζει Βαγδάτη. Το αφεντικό φωνάζει από το πρωί έως το βράδυ. Γυρνάς σπίτι σου και κλαις. Και όμως δεν φεύγεις από αυτή τη δουλειά. Γιατί; Ίσως να έχεις υπάρξει σε βίαιο περιβάλλον είτε στο σπίτι, είτε στο σχολείο ή ίσως να πληρώνει καλά αυτή η δουλειά και να έχεις μάθει ότι στον βωμό του χρήματος θυσιάζεις τα πάντα. Εγώ θα σου πω πως την ψυχική σου υγεία δεν πρέπει να τη θυσιάζεις για κανέναν και για τίποτα. Δεν γίνεται να πιστεύεις ότι εφόσον έχεις τα προσόντα για μια τέτοια θέση εργασίας, δεν υπάρχει αλλού κάποιο εργασιακό περιβάλλον που να είναι ανθρώπινο. Πήγαινε στο γραφείο, παραιτήσου και αν θες μπορείς μιλήσεις και για λίγη ώρα Γαλλικά.

Τα παραδείγματα μπορεί να είναι ατελείωτα. Το Concept όμως είναι ίδιο. Όταν κάτι δεν σε κάνει να νιώθεις ο εαυτός σου, ψάξε το, κάνε μια εσωτερική ενδοσκόπηση. Ίσως να μην είναι δικό σου. Προφανώς δεν γίνεται να περνάμε μόνιμα καλά και να πετάμε στα σύννεφα, αναποδιές συμβαίνουν και θα συμβαίνουν σε όλους μας. Όταν όμως έχεις τη δυνατότητα να αλλάξεις μια κατάσταση που σε φθείρει και δεν το κάνεις, εκεί υπάρχει το πρόβλημα.

Όσο δύσκολο κι αν φαίνεται, όσο άγνωστο και να είναι, όσο τρελό και αν φαντάζει, κάνε το πρώτο βήμα. Φύγε από κάτι που σίγουρα δεν σου κάνει καλό και ψάξε κάτι νέο. Και αν βρεθώ σε κάτι χειρότερο; Θα κάνεις δύο βήματα μετά, τρία, τέσσερα μέχρι να βρεις κάτι που θα σε κάνει να χαμογελάς. Μην συμβιβαστείς. Κάνε εσύ τη ζωή σου πιο όμορφη, γράψε το δικό σου έργο και γίνε ο επιτέλους πρωταγωνιστής!

Δωρεάν Online Workshop – Από την τροφή στην διατροφή

Δωρεάν Online Workshop – Από την τροφή στην διατροφή 1080 1080 Ιβίσκος

Πώς αυτό το «ξέρω» θα γίνει «κάνω»;

Τι χρειάζεται για να το πάρω απόφαση;

Πως θα διώξω τα παραπάνω κιλά; Με τις δίαιτες καταλήγω βαρύτερη…

Αν οι άνθρωποι κάναμε αυτά που ξέρουμε θα υπήρχαν πολύ πιο ευτυχισμένοι και υγιείς άνθρωποι στο πλανήτη. Ξέρουμε τι «πρέπει» να κάνουμε, αλλά…

Για αυτό το «αλλά» που μας κρατά «κολλημένους» θα μιλήσουμε στο εργαστήριό μας
Μεταξύ άλλων, στο Free Online Workshop με πρΟ(σ)ΧΗΜΑ τη δίαιτα και τα κιλά θα αναλύσουμε θέματα που μας απασχολούν καθημερινά όπως:

• Πού θα βρούμε τις απαντήσεις σε όλα εκείνα τα «γιατί εγώ δεν τα καταφέρνω;»
• Γιατί ενώ γνωρίζουμε τι χρειάζεται να κάνουμε, δεν ακολουθούμε οδηγίες των ειδικών;
• Πού κρύβεται η συνέπεια, η εγκράτεια, η αυτοπειθαρχία;
• Πόσο έτοιμος/η είμαι να κάνω αλλαγές;
• Ποιο είναι το μονοπάτι της ουσιαστικής αλλαγής;
• Πού βρίσκομαι εγώ;

Στο (πάνελ) θα βρίσκεται η Σούζυ που θα μοιραστεί κομμάτια από την ιστορία της και η διατροφολόγος της Μυλωνά Μυρτώ
Aκόμα, κατά τη διάρκεια του Workshop, η Μυρτώ – Μαρία Μυλωνά θα απαντήσει στις ερωτήσεις που θα προκύψουν.

Τέλος, θα υπάρχει και ένα δώρο-έκπληξη.

Privacy Preferences

When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in the form of cookies. Here you can change your Privacy preferences. It is worth noting that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we are able to offer.

Click to enable/disable Google Analytics tracking code.
Click to enable/disable Google Fonts.
Click to enable/disable Google Maps.
Click to enable/disable video embeds.
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την εμπειρία πλοήγησης στην ιστοσελίδα μας.