• Δωρεάν μεταφορικά από 29 €

Ιβίσκος

Ανθηρά Μυαλά!

Γιατί δεν τολμάς να μιλήσεις και τι να κάνεις γι αυτό;

Γιατί δεν τολμάς να μιλήσεις και τι να κάνεις γι αυτό; 1000 667 Ιβίσκος

Ο σύντροφός σου ή ένας φίλος σου κάνει κάτι που σε ενοχλεί και σε πληγώνει. Κι όμως δε λες τίποτα. Κάνεις υπομονή. Και σκας. Βλέπεις κάποιον σε ένα μπαρ, στο μετρό ή στο γραφείο και θέλεις να του μιλήσεις. Κι όμως παραμένεις σιωπηλός και μετά κατηγορείς τον εαυτό σου για τη δειλία σου.

Γιατί συμβαίνει αυτό; Γιατί δεν μιλάς να υπερασπιστείς τα θέλω σου;

Με μια λέξη: Φοβάσαι. Τι θα γίνει αν μιλήσω; Κι αν με αποπάρει; Αν δε με καταλάβει; Αν με απορρίψει; Αν σκεφτεί κάτι άσχημο για μένα;

Νιώθεις έντονη δυσφορία. Κάτι να σε πνίγει και να σε ακινητοποιεί. Και όπως αναφέρω στα βιβλία μου, το μαθηματικό αξίωμα που διέπει τις ανθρώπινες συμπεριφορές είναι:

Έντονο Συναίσθημα = Παιδικό Ερέθισμα

Δηλαδή, ένα συναίσθημα που κουβαλάς από την παιδική σου ηλικία ενεργοποιείται εκείνη τη στιγμή μέσα σου. Κάνεις σαν παιδί.

Γιατί το λέω αυτό;

Μια ιστορία θα σας πω

Για να εξηγήσω τι παθαίνεις, θα διηγηθώ μια ιστορία.

Τις προάλλες είχα πάει σε ένα φιλικό σπίτι και ενώ παίζαμε όλοι στην αυλή της πολυκατοικίας, πέρασε η ώρα και έπρεπε να ανέβουμε επάνω. Η οικογένεια είχε τρία παιδιά και η μητέρα με τα δυο παιδιά είχαν μπει στο ασανσέρ για να ανέβουν στο σπίτι. Το μικρότερο παιδάκι, 3 ετών, ήταν έξω από την πόρτα του ασανσέρ, καθώς εκείνη τη στιγμή εμφανίστηκε ο πατέρας, ο οποίος πήγε στο υπόγειο.

«Θα έρθεις μαζί μας;» ρώτησε η μητέρα.

«Τον μπαμπά μου θέλω» είπε το παιδί.

Ο πατέρας κατέβαινε στο υπόγειο γιατί είχε να κάνει μια δουλειά.

Η μητέρα του είπε:

«Έλα μαζί μας, θα έρθει και ο μπαμπάς.»

«Αγάπη μου πήγαινε με τη μαμά» φωνάζει ο μπαμπάς. «Θα έρθω και εγώ»

«Τον μπαμπά μου θέλω» επέμεινε εκείνο έξω από το ασανσέρ.

«Εντάξει, όπως θέλεις» του λέει η μητέρα και κλείνει την πόρτα για να ανέβουν οι υπόλοιποι επάνω, οι οποίοι περίμεναν τόση ώρα στο ασανσέρ.

Εγώ στεκόμουν εκεί δίπλα και παρατηρούσα.

Με το που έκλεισε η πόρτα του ασανσέρ το παιδί πέφτει στο πάτωμα και ξεσπάει σε απίστευτα κλάματα. Όχι γκρίνια.

Κλάμα. Οδυρμός. Πόνος.

Τρέχει ο πατέρας, ανεβαίνει τα σκαλιά και το παίρνει αγκαλιά.

«Τη μαμά μου θέλω» λέει κλαίγοντας με λυγμούς το 3χρονο. Δυο λογάκια μετά, ο πατέρας ηρεμεί το παιδί και το παιδί αρχίζει και γελάει και πάλι και όλα καλά.

Τι συνέβη εδώ; Τη στιγμή που η μητέρα έκλεισε την πόρτα του ασανσέρ το παιδί πιθανώς ένιωσε απόρριψη / απώλεια και έπεσε στο πάτωμα και άρχισε να κλαίει. Δεν έχει τόσο σημασία το ακριβές συναίσθημα που ένιωσε, όσο ο ΚΑΘΟΛΙΚΟΣ τρόπος με τον οποίο το βίωσε.

Δηλαδή, από την πλευρά του παιδιού εκείνη τη στιγμή γκρεμίστηκε ο κόσμος του. Πόνεσε απίστευτα. Λίγα δευτερόλεπτα μετά γελούσε στην αγκαλιά του πατέρα του και ο κόσμος του ήταν και πάλι καθολικά υπέροχος.

Γιατί τα παιδιά έχουν μόνο δυο συναισθηματικές καταστάσεις:

  1. Όλα είναι τέλεια.
  2. Καταστράφηκαν όλα.

Άσπρο-Μαύρο.

Δεν υπάρχει γκρι.

Ο κόσμος των μικρών παιδιών καταστρέφεται όταν ο γονέας δεν τους δίνει την προσοχή που θέλουν και ο κόσμος τους λάμπει όταν ο γονέας τους δίνει προσοχή που ζητούν.

Η έκφραση: «Μαμά σε μισώ» μπορεί να δώσει χώρο στην έκφραση: «Είσαι η καλύτερη μαμά του κόσμου» μέσα σε λίγη μόνο ώρα.

Όλα ή τίποτα.

Πίσω στους μεγάλους

Έτσι είμαστε και πολλοί από εμάς που δυσκολευόμαστε να μιλήσουμε και να εκφραστούμε. Τη στιγμή που πρέπει να μιλήσουμε/διεκδικήσουμε, εκλαμβάνουμε μέσα μας την όποια “πιθανή” απόρριψη των δικών μας συναισθημάτων με την ίδια ένταση όπως το τρίχρονο παιδάκι.

Το ακινητοποιητικό συναίσθημα που βιώνουμε είναι ο υποσυνείδητος φόβος, ότι αν ο άλλος δεν καταλάβει την ανάγκη μας, θα πονέσουμε με την ίδια καθολική ένταση.

Προκειμένου να μιλήσουμε, η δύσκολη αλλά απελευθερωτική συνειδητοποίηση που καλούμαστε να κάνουμε είναι πως…..δεν είμαστε πλέον τριών ετών…

Το συναίσθημά μας εξακολουθεί να είναι το συναίσθημα του τρίχρονου εαυτού μας, αλλά εμείς έχουμε μεγαλώσει από τότε.

Πλέον, μια απόρριψη των συναισθημάτων μας, δεν πρόκειται να μας διαλύσει. Μπορεί για τον τρίχρονο εαυτό μας όλα μας τα συναισθήματα μας να είχαν ένταση 10, όμως είναι προνόμιο του ενήλικα να μπορεί να διακρίνει ότι μια άρνηση μπορεί να είναι δυσάρεστη μεν, αλλά θα την αντέξει δε. Ίσως έχει ένταση 6. Όχι 10.

Μπορεί αν όταν παραπονεθεί και δεν τον καταλάβει ο σύντροφός του να ενοχληθεί, αλλά θα πονέσει σε βαθμό 7. Δεν θα βιώσει την καθολική απόρριψη του 10. Θα το αντέξει.

Είναι προνόμιο των ενηλίκων να μπορούν να διαχειρίζονται μια διαμάχη, ή μια απορριπτική γκριμάτσα ή μια έκφραση αποδοκιμασίας στο πρόσωπο ενός σημαντικού άλλου.

Κατά συνέπεια δεν χρειάζεται να κάνουμε τα πάντα για να αποφύγουμε να στεναχωρήσουμε κάποιον, όπως κάναμε τα πάντα για πάρουμε την προσοχή των γονιών μας ή για να μην τους στεναχωρήσουμε όταν ήμασταν μικροί.

Ενηλικίωση είναι η συνειδητοποίηση πως στο παρόν μας μπορούμε να επιβιώσουμε ψυχικά αν δυσαρεστήσουμε έναν κοντινό μας άνθρωπο ή αν ματαιωθεί μια επιθυμία μας.

Ο τρίχρονος εαυτός μας δεν μπορούσε. Κατέρρεε και ανασταίνονταν κάθε στιγμή. Εμείς μπορούμε.

Ο ενήλικας έχει τη δυνατότητα να είναι πιο σταθερός συναισθηματικά. Το τρίχρονο δεν την έχει. Ένα «Όχι» δεν μας συντρίβει πια. Μια απογοήτευση, δεν είναι καθοριστική για την ύπαρξή μας. Δεν είναι καθολική.

Θέλει δουλειά

Όσο και να ακούγεται απλό αυτό στη θεωρία, στην πράξη μπορεί να είναι ένα ιδιαίτερα δύσκολο επίτευγμα.

Δυστυχώς πολλοί από εμάς δεν είχαμε τη στήριξη που ήταν απαραίτητη για να εδραιώσουμε την ικανότητά μας να διαχειριζόμαστε μια άρνηση, όταν το είχαμε ανάγκη. Συνεπώς αντιδρούμε ακόμα με τον ίδιο τρόμο μπροστά σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Δεν είμαστε ψυχικά ενήλικες. Κι ας είμαστε 20, 30, 40, 60 ή 80 ετών.

Χρειάζεται δουλειά με τον εαυτό μας, συχνά με τη βοήθεια ενός ειδικού, για να δούμε σε ποιες περιπτώσεις αντιδρούμε μέσα από τον τρίχρονο εαυτό μας. Ο στόχος της δουλειάς είναι να συνειδητοποιήσουμε πως δεν υπάρχει μόνο το 0 ή το 10. Υπάρχουν και άλλες εντάσεις στα συναισθήματα. Εντάσεις του 4, του 5, του 7 που μπορεί να μην είναι ευχάριστες, αλλά είναι σαφώς διαχειρίσιμες.

Ο τρίχρονος εαυτός μας μάς προειδοποιεί. Τρομοκρατείται και ουρλιάζει: «Μην πεις τίποτα! Μη μιλάς! Θα διαλυθείς!»

Mπορούμε να σκύψουμε με στοργή επάνω του και να του πούμε: «Ξέρω ότι φοβάσαι. Και μεγαλώσαμε πια. Ό,τι και να γίνει μπορούμε να το διαχειριστούμε. Τώρα αντέχουμε. Είναι κρίμα να καταπιεζόμαστε. Θα μιλήσω!».

Ας δείξουμε συμπόνοια στον εαυτό μας. Δεν είναι εύκολο να είσαι άνθρωπος. Κανείς δε μεγάλωσε με τις ιδανικές συνθήκες που έχει ανάγκη ένας άνθρωπος.

Κατανοώντας αυτή την μικρή, αλλά τόσο σημαντική, λεπτομέρεια, θα κατορθώσουμε να πούμε αυτό που μας ενοχλεί. Θα καταφέρουμε να εκφράσουμε την αλήθεια που μας πνίγει και μας καίει. Θα σταματήσουμε να καταπιεζόμαστε. Ο φόβος που μας κρατάει δέσμιους δεν ανήκει στο παρόν μας. Ανήκει στο πολύ μακρινό παρελθόν μας.

Έτσι θα κάνουμε το σημαντικότερο βήμα για να ζήσουμε μια ζωή πιο αυθεντική, πιο γνήσια και πιο ελεύθερη.

Τη ζωή που κάθε ενήλικας ονειρεύεται και μπορεί να ζήσει!

Γράφει ο Δημήτρης Φλαμούρης
Ψυχολόγος και συγγραφέας του βιβλίου
“Το Παράδοξο Μονοπάτι προς το Νόημα της Ζωής”
Πηγή: https://dimitrisflamouris.com/giati-den-milao/

MAXMAG: Ένα μυθιστόρημα για όλους όσους τολμούν να αλλάξουν τη ζωή τους!

MAXMAG: Ένα μυθιστόρημα για όλους όσους τολμούν να αλλάξουν τη ζωή τους! 1080 1081 Ιβίσκος

Το «Για όσα τόλμησα» της Ελένης Ισπόγλου, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ιβίσκος από τον Ιούνιο του 2024. Πρόκειται για ένα βαθύ κοινωνικό μυθιστόρημα με έντονα ρομαντικά στοιχεία. Έχει ήδη προσελκύσει το ενδιαφέρον πολλών αναγνωστών λόγω του θέματος που θίγει και της πολύ ενδιαφέρουσας γραφής και αφήγησης.

Σε έναν κόσμο όπου η γυναίκα αποτελεί τον βασικό πυρήνα της οικογένειας και τις περισσότερες φορές, λόγω υποχρεώσεων και έλλειψης χρόνου, αδυνατεί να εκπληρώσει τους στόχους και τα όνειρά της, το «Για όσα τόλμησα» έρχεται για να θίξει αυτό το φλέγον ζήτημα και να αλλάξει τα δεδομένα. Έρχεται για να δείξει πως η κάθε γυναίκα κρύβει μια ανυπέρβλητη εσωτερική δύναμη, την οποία μπορεί να ορθώσει ώστε να κάνει πραγματικότητα τα θέλω της.

Γνωριμία με τους ήρωες και τον τόπο του μυθιστορήματος

Η αφήγηση ξεκινάει με την πρωταγωνίστρια του βιβλίου τη Δάφνη, στη Θεσσαλονίκη του σήμερα. Πρόκειται για μια γυναίκα ώριμη, κοντά στα 40, παντρεμένη, με μία κόρη στην κρίσιμη ηλικία της εφηβείας. Είναι φιλόλογος και τρέφει ιδιαίτερη αγάπη για τα βιβλία και συγκεκριμένα για τη συγγραφή. Οι οικογενειακές της υποχρεώσεις όμως και η καθημερινή πίεση που είχε όλα τα χρόνια με την ανατροφή της κόρης της, δεν της επέτρεψαν να ασχοληθεί με το όνειρό της. Τώρα όμως που η κόρη της μεγάλωσε, είναι πια η στιγμή να εκπληρώσει αυτό που πάντα είχε κατά νου.

Στο πλευρό της Δάφνης βρίσκεται ο σύζυγός της, Θάνος, που ασκεί το επάγγελμα του γιατρού και γι’ αυτό απουσιάζει πολλές ώρες από το σπίτι. Με τη Δάφνη τους συνδέει μία μακροχρόνια σχέση, από τα σχολικά ακόμη χρόνια. Ο Θάνος θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ο άντρας που νοιάζεται για την οικογένειά του αλλά από απόσταση. Φροντίζει ώστε να μη λείπει από τη Δάφνη και την κόρη τους κανένα βασικό αγαθό, υστερεί όμως στο κομμάτι της ουσιαστικής και βαθιάς επικοινωνίας μαζί τους. Τον ενδιαφέρει στο έπακρο το κοινωνικό του φαίνεσθαι και αδιαφορεί για το τι μπορεί να κάνει πραγματικά ευτυχισμένη τη Δάφνη.

Από «Για όσα τόλμησα» δε θα μπορούσε να λείπει και η Σοφία, η κολλητή φίλη της Δάφνης που γνωρίζονται επίσης από τα σχολικά χρόνια. Ο ρόλος της Σοφίας τονίζει ένα από τα ύψιστα αγαθά που προσφέρονται στον άνθρωπο, τη φιλία. Είναι ο άνθρωπος που η Δάφνη έχει πάντα ως συμπαραστάτη και συνοδοιπόρο σε όλες τις όμορφες αλλά και άσχημες στιγμές της καθημερινότητας της. Ο συνδυασμός αυτών των δύο γυναικών αποτελεί τον ορισμό της αληθινής φιλίας.

Η συγγραφέας στο «Για όσα τόλμησα» επιλέγει να γυρίσει χρονικά και στα εφηβικά χρόνια της Δάφνης, του Θάνου, της Σοφίας και του Άρη, ενός προσώπου που θα διαδραματίσει επίσης σημαντικό ρόλο στην υπόθεση. Μέσα από αυτή την αναδρομή στο παρελθόν, δίνεται η ευκαιρία στον αναγνώστη να γνωρίσει τους χαρακτήρες των πρωταγωνιστών ήδη από τα εφηβικά τους χρόνια, αλλά και να έρθει σε επαφή με τις σχέσεις που αναπτύσσονταν μεταξύ τους από τότε που ήταν έφηβοι. Το μυθιστόρημα μας ταξιδεύει, επίσης, και στην πανέμορφη Κέρκυρα της τότε εποχής και μας περιγράφει όλα τα αστεία αλλά και αξιοσημείωτα γεγονότα που έλαβαν χώρα κατά την πενταήμερη εκδρομή του σχολείου των πρωταγωνιστών μας.

Τέλος, θα ταξιδέψουμε και στο Λονδίνο του σήμερα, εκεί όπου θα έρθουμε σε επαφή με τον Άρη και τη ζωή που έχει επιλέξει να έχει εκεί, ύστερα από την αναχώρηση του από την Ελλάδα μετά το πέρας της σχολικής του ζωής.

Ο κοινωνικό μήνυμα του μυθιστορήματος

Η πρωταγωνίστρια του βιβλίου, η Δάφνη, είναι η γυναίκα της διπλανής πόρτας. Είναι μία γυναίκα εγκλωβισμένη από τις υποχρεώσεις της οικογένειάς της που όμως αποφασίζει να τολμήσει και να υπερβεί τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει προκειμένου να εκπληρώσει τα όνειρά της. Είναι μία γυναίκα παράδειγμα για όλες τις γυναίκες που καθημερινά θυσιάζουν την ευτυχία τους στον βωμό των οικογενειακών υποχρεώσεων και των κοινωνικών επιταγών. Μέσα από τον αγώνα και την προσπάθεια που καταβάλλει, καταφέρνει να αποδείξει πως μία καλή μητέρα, μπορεί παράλληλα να ακολουθεί και τα θέλω της, χωρίς να χάνει αυτόν τον χαρακτηρισμό. Η Δάφνη αγνοώντας την ηλικία στην οποία έχει φτάσει, τολμάει να μεταβεί σε γιγάντιες αλλαγές στη ζωή της και να μεταμορφώσει τον κόσμο της από εφιάλτη σε παράδεισο. Τολμάει να κάνει αυτό που πολλές γυναίκες δεν τόλμησαν και δε θα τολμήσουν ποτέ και γι’ αυτό αποτελεί ένα σπουδαίο παράδειγμα.

Ωστόσο, το βιβλίο θα μπορούσε κάλλιστα να απευθυνθεί και σε άντρες αναγνώστες, οι οποίοι είτε θα μπορούσαν να μπουν και οι ίδιοι στη θέση της Δάφνης είτε να κατανοήσουν τη θέση της γυναίκας σε τέτοιες περιστάσεις μέσα από τα μάτια της πρωταγωνίστριάς μας. Όπως κι αν έχει όμως, σίγουρα η ανάγνωση του συγκεκριμένου βιβλίου θα ενδιέφερε σε μεγάλο βαθμό και το αντρικό κοινό.

Πηγή: https://maxmag.gr/vivlio/gia-osa-tolmisa-ena-mythistorima-gia-oloys-osoys-tolmoyn-na-allaxoyn-ti-zoi-toys/

Γράφει για το βιβλίο “Δυστυχώς δεν Διάλεξα τους Γονείς μου” η Αγγελική Γ. Ζούμπου

Γράφει για το βιβλίο “Δυστυχώς δεν Διάλεξα τους Γονείς μου” η Αγγελική Γ. Ζούμπου 1000 808 Ιβίσκος

Με όση λαχτάρα τράβηξα αυτό το βιβλίο από το ράφι και το πήγα στο ταμείο του βιβλιοπωλείου, με άλλη τόση δυσκολία ξεκίνησα τελικά να το διαβάζω. Περίμενε υπομονετικά στο κομοδίνο μου να νιώσω αρκετά γενναία ώστε να χαθώ στις σελίδες του.

Δεν είναι εύκολο να μεγαλώνεις παιδιά. Κάνεις ό,τι καλύτερο μπορείς κι όμως έχεις διαρκώς μία αίσθηση ότι κάτι σου διαφεύγει, ότι κάτι μπορούσε να έχει γίνει διαφορετικά, ότι μία άλλη επιλογή ίσως θα ήταν επωφελέστερη. Η αλήθεια είναι ότι φοβόμουν να διαβάσω το βιβλίο αυτό. Φοβόμουν μήπως ανακαλύψω ότι είμαι ανεπαρκής ως μαμά, ότι βλάπτω τα παιδιά μου και τους προκαλώ ψυχικές ουλές που θα τα σημαδέψουν δια βίου.

Πόσο λάθος έκανα που δεν κάθισα σε ένα καφέ να αρχίσω να διαβάζω αμέσως μόλις βγήκα από το βιβλιοπωλείο!

Το βιβλίο αυτό είναι ένας διπλός οδηγός. Από τη μία, μας εξηγεί με γλώσσα στιβαρή και γεμάτη ποια είναι τα κριτήρια βάσει των οποίων χαρακτηρίζεται κάποιος συναισθηματικά ανώριμος. Υπ’ αυτήν την έννοια, είναι ένας οδηγός συμπεριφορών προς αποφυγή. Να τις αποφεύγουμε οι ίδιοι αλλά και να αποφεύγουμε τους ανθρώπους που τις υιοθετούν.

Από την άλλη, αναλύει τα χαρακτηριστικά των συναισθηματικά ώριμων ανθρώπων τόσο για να μπορέσουμε να διαγνώσουμε το δικό μας επίπεδο συναισθηματικής ωριμότητας και να κάνουμε διορθωτικές κινήσεις, όσο και για να μπορούμε να επιλέξουμε συναισθηματικά ώριμους ανθρώπους με τους οποίους να σχετιστούμε.

Ακόμα κι αν το βιβλίο προσέφερε μόνο τα ανωτέρω, θα ήταν μία εξαιρετική αγορά κι ένα χρησιμότατο ανάγνωσμα. Με βοήθησε να καταλάβω πού τα πάω καλά και πού επιδέχομαι βελτίωσης, χωρίς, όμως, να με κάνει να αυτομαστιγωθώ, με ενσυναίσθηση και κατανόηση. Δεν είναι, όμως, αυτό που τελικά το καθιστά ένα must read βιβλίο ψυχολογίας και αυτοβελτίωσης.

Πάνω απ’ όλα, η συγγραφέας θέλει να ξαλαφρώσει τους ώμους του παιδιού – ενήλικα, πλέον – από το βάρος που του φόρτωσαν οι δυσλειτουργικοί γονείς του. Να του δείξει ότι δεν έφταιγε ποτέ που δεν το έβλεπαν και δεν το νοιάζονταν ουσιαστικά. Ότι δεν ήταν δικό του σφάλμα που ένιωθε ανεπαρκής και λίγος. Του έλαχαν γονείς συναισθηματικά ανώριμοι, ανίκανοι να αναλάβουν τον εαυτό τους και τα παιδιά τους, που φόρτωσαν τα παιδιά τους με την ενοχή ότι εκείνα ευθύνονταν που οι ίδιοι ήταν πάντα ανικανοποίητοι και δυστυχείς. Που δεν τολμούσαν να βουτήξουν στον δικό τους ψυχισμό και να δουν τα δυσλειτουργικά μοτίβα και τις αγκυλώσεις τους.

Η Lindsay Gibson χαϊδεύει το εσωτερικό μας παιδί και μας διαβεβαιώνει ότι ήμασταν πάντοτε αθώοι μέσα σε έναν κόσμο όπου οι γονείς έψαχναν τρόπο να νιώσουν καλύτερα, πατώντας εκείνους τους οποίους είχαν αναλάβει να θάλπουν και να αγαπούν, κι εκμεταλλευόμενοι – συνειδητά ή ασυνείδητα – την αδυναμία τους να αντιδράσουν.

Στις σελίδες αυτού του βιβλίου, κάθε πληγωμένος ενήλικας θα βρει τη στοργική μαμά που πάντα έψαχνε. Εκείνη που θα του πει ότι ο κόσμος, ακόμα και οι ίδιοι μας οι γονείς, ίσως δεν ήταν αυτό που θα θέλαμε. Κι ότι μπορεί παρ’ όλ’ αυτά να προχωρήσει στη ζωή με συμπόνια για τον εαυτό του και όσα έζησε, χτίζοντας τη ζωή που επιθυμεί.

Θα σας αφήσω με λίγες γραμμές από τις τελευταίες σελίδες αυτού του εκπληκτικού βιβλίου: «Όταν διαλύσεις τη σύγχυση που σου προκαλεί η συμπεριφορά των συναισθηματικά ανώριμων ανθρώπων, η ζωή μοιάζει πιο ελαφριά και ανεμπόδιστη. Ελπίζω πως το βιβλίο αυτό σου ΄χει προσφέρει […] την ανακούφιση και ελευθερία να αρχίσεις να ζεις με τις πραγματικές σου σκέψεις και συναισθήματα, αντί τα πεπαλαιωμένα οικογενειακά μοτίβα».

Αγγελική Γ. Ζούμπου

Διατροφή & Καλοκαιρινή Περίοδος

Διατροφή & Καλοκαιρινή Περίοδος 1200 800 Ιβίσκος

Προσέχοντας αρκετά την διατροφή μας το καλοκαίρι μπορούμε να διατηρήσουμε το βάρος μας σταθερό. Οι καλοκαιρινές διακοπές είναι μια εξαιρετική πρόβα συντήρησης. Σίγουρα θα φάμε κάτι παραπάνω ή κάτι διαφορετικό αλλά η παραπάνω κίνηση βοηθά για να το εξισορροπήσουμε. Οι ώρες στην παραλία, προσφέρονται για πολλών ειδών ασκήσεις και παιχνίδια.  Βόλεϊ στην παραλία, ρακέτες ακόμα και περπάτημα πάνω στην άμμο.  Το κολύμπι, οι περίπατοι, τα παιχνίδια στην παραλία, είναι πολύτιμοι σύμμαχοι στην προσπάθειά μας γιατί γυμνάζουν και σφίγγουν όλο το σώμα όπως την κοιλιά, το στήθος, την πλάτη, τα χέρια και όχι μόνο τα πόδια. Ας αξιοποιήσουμε την άνεση χρόνου και την απουσία ψυχολογικών πιέσεων, που προσφέρει η ξεγνοιασιά των διακοπών και ας έχουμε στο μυαλό μας μερικές απλές συμβουλές – τακτικές, ώστε τρώγοντας έξυπνα να μείνουμε σταθεροί στα κιλά μας.

Ορισμένες βασικές συμβουλές που μπορούμε να ακολουθήσουμε τη καλοκαιρινή περίοδο και ειδικότερα τη περίοδο των διακοπών είναι :

  • Κρίνεται βασική η αυξημένη κατανάλωση νερού. Οι ανάγκες μας αυξάνονται λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας και της αποβολής ηλεκτρολυτών μέσω του ιδρώτα. Αυτό μας οδηγεί σε διατάραξη της ισορροπίας των υγρών του σώματος με αποτέλεσμα τις αρνητικές επιπτώσεις στην σωματική και την ψυχική απόδοση. Κάποιες φορές η δίψα είναι καθυστερημένος δείκτης ενυδάτωσης, συνεπώς μην αμελείτε την κατανάλωσή του.
  • Τροφή κλειδί στην καλοκαιρινή διατροφή είναι τα φρούτα. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι η φύση μας χαρίζει μεγάλη γκάμα ποικιλίας από ζουμερά φρούτα, τα οποία αποτελούν φυσική πηγή ζάχαρης και νερού. Εκμεταλλευτείτε λοιπόν αυτό το δώρο της φύσης χαρίζοντας στον οργανισμό σας ενυδάτωση, ενέργεια και κορεσμό μέχρι το επόμενο γεύμα.
  • Η λήψη ενός καλού πρωινού είναι απαραίτητη – ακόμη και όταν ξυπνάμε πολύ πιο αργά απ΄ότι έχουμε συνηθίσει. Το πρωινό γεύμα είναι αυτό που ουσιαστικά θα «ξυπνήσει» το μεταβολισμό μας και θα μας δώσει ενέργεια για να ξεκινήσουμε την ημέρα μας.
  • Οι ενδιάμεσες ώρες μεταξύ των γευμάτων. «Μην τρως ποτέ …… πεινασμένος». Είναι “οξύμωρο σχήμα” αλλά πέρα για πέρα αληθινό και πολύ πρακτικό, ώστε να τρώμε πάντα αυτό ακριβώς που χρειαζόμαστε και ποτέ περισσότερο. Χαρακτηριστικό των περισσότερων ανθρώπων είναι να καθυστερούν αυτή τη λήψη τροφής με αποτέλεσμα, όταν φτάνουμε στο μεσημεριανό μας γεύμα να τρώμε με τη λογική ότι “φάε όσο πιο γρήγορα μπορείς μην στο φάει άλλος” . Επομένως καλό είναι να εξασφαλίσουμε περίπου κάθε δύο ώρες μία φυσική πηγή “καυσίμου” για τον οργανισμό μας, όπως είναι τα φρούτα, ή ένα κρύο σάντουιτς, τα οποία μπορούμε να τα βρούμε και σε έναν περίπατο μας ή αν πάμε σε κάποια παραλία.
  • Το κυρίως γεύμα  πρέπει να είναι ένα την ημέρα, ή το μεσημέρι ή το απόγευμα ή το βράδυ. Αυτό καλό είναι να περιλαμβάνει ένα πιάτο σαλάτα εποχής, που μπορεί να συνοδεύεται άλλοτε με ψάρι ή θαλασσινά, άλλοτε με κρέας ή κοτόπουλο και ίσως κάποιες φορές με ένα μικρό πιάτο (ένα πιάτο του φρούτου) από διάφορους μεζέδες που θα έχουμε παραγγείλει και θα υπάρχουν στο τραπέζι ή διαφορετικά 10 – 15 μπουκιές ή πιρουνιές από οτιδήποτε άλλο ζηλέψεις από το τραπέζι. Επίσης κάτι που μπορείς να κάνεις στα γεύματα είναι να κόβεις σε πολύ μικρές μπουκιές την τροφή σου, να τη μασάς πολύ καλά και άσε τους άλλους να αδειάσουν γρήγορα ότι υπάρχει στο τραπέζι, οπότε έτσι μπορεί να περάσεις και απαρατήρητος.
  • Η θερμοκρασία μεγάλη, η δυσφορία έντονη και ακόμα εντονότερη όταν σηκωνόμαστε από το τραπέζι μόνο αν είναι αδύνατο να χωρέσει άλλη τροφή στο στομάχι μας. Αυτό το καταφέρνουμε τρώγοντας με ταχείς ρυθμούς και χωρίς να μασάμε καλά τη τροφή μας, φαινόμενο που αντιπροσωπεύει το 90% των Ελλήνων. Πρέπει λοιπόν, να τρώμε αργά, μασώντας πολύ καλά τη τροφή μας.
  • Αποφύγετε τη ζάχαρη και τα προϊόντα που είναι πλούσια σε αυτή. Τις θερμίδες τις παίρνουμε όχι μόνο τρώγοντας αλλά και πίνοντας! Τα γλυκίσματα και τα παγωτά κυρίως τα υποψιαζόμαστε αλλά χειρότερη είναι η ζάχαρη που πίνουμε και δεν αντιλαμβανόμαστε όπως  τα αναψυκτικά, οι χυμοί φρούτων, τα παρασκευάσματα με παγωμένο τσάι που είναι πλούσια σε ζάχαρη και περιέχουν πολλές θερμίδες, ενώ η θρεπτική τους αξία σε βιταμίνες και μέταλλα είναι μηδενική. Η κατανάλωση αλκοολούχων ποτών με μέτρο. Είναι προτιμότερο να καταναλώσετε κάποιο κοκτέιλ ή ποτό με βάση τα φρούτα.

γράφει η Μυρτώ Μαρία Μυλωνά
διατροφολόγος και συγγραφέας του βιβλίου “Σούζυ Πάλλη Trosch”
Πηγή: https://www.myrtomylona.gr/diatrofh-kalokairinh-periodos/

Παρουσίαση του βιβλίου “Για Όσα Τόλμησα” στο Public Συντάγματος

Παρουσίαση του βιβλίου “Για Όσα Τόλμησα” στο Public Συντάγματος 1080 1080 Ιβίσκος

Παρουσίαση του βιβλίου “Γίνε η Ferrari που Πάντα Ήθελες να Αγοράσεις” στο Public Συντάγματος

Παρουσίαση του βιβλίου “Γίνε η Ferrari που Πάντα Ήθελες να Αγοράσεις” στο Public Συντάγματος 1080 1080 Ιβίσκος

Μια κριτική του βιβλίου “Γίνε η Ferrari που Πάντα Ήθελες να Αγοράσεις” που αξίζει να διαβάσεις

Μια κριτική του βιβλίου “Γίνε η Ferrari που Πάντα Ήθελες να Αγοράσεις” που αξίζει να διαβάσεις 900 900 Ιβίσκος

Αυτό το βιβλίο Είναι ακόμα ένα σημείο αναφοράς στον κοινό μας στόχο για μία καθημερινότητα γεμάτη ήλιο, χορό, εργασία, φίλους, διερεύνηση, ύπνο, άφθονο νερό, ποικιλία κ εξερεύνηση γεύσεων, απολαυστική γυμναστική! Διάβασα το βιβλίο σε τρεις ημέρες γιατί μέσα του βρήκα ένα καταφύγιο, μία προστασία από όλες αυτές τις φωνές εσωτερικές και εξωτερικές που με σπρώχνουν να τρέχω ασταμάτητα, να απαιτώ από το σώμα μου να τα καταφέρνει όλα, να έχει συγκεκριμένο βάρος και σχήμα…

Ο Μάνος Γεωργιάδης μας καλεί να κοιτάξουμε μέσα από τα ολοκάθαρα μάτια του σκύλου τις συμπεριφορές και τις πεποιθήσεις μας. Να δούμε από χαμηλότερο ύψος, ανασηκώνοντας τα μάτια  την αντίστασή μας στη χαρά, την επικοινωνία, το παιχνίδι. Τα απορημένα μάτια του μας κοιτούν να περνάμε το λουρί στο λαιμό μας!

Ο δρόμος που προτείνει ο συγγραφέας για να γίνεις η Ferrari που τόσο θαυμάζεις είναι γεμάτος στοργή κ γνώση ( 8 σελίδες βιβλιογραφία!). Γνώση του τρόπου που λειτουργεί ο οργανισμός, των αναγκών του στα διαφορετικά στάδια ζωής, των αντίθετων αποτελεσμάτων από την ακατάλληλη κ υπερβολική γυμναστική, των χιλιομέτρων μακριά  που μπορούμε να φτάσουμε αθροίζοντας μικρά αλλά συνεχή βήματα. Δικαιούμαστε αυτή την τόσο ουσιαστική βουτιά στα καθαρά νερά της Μαγικής λίμνης που ξέρουμε ότι μέσα μας και γύρω μας υπάρχει!

Ελένη Δαλιάνη

Δες τι είπε η Κατερίνα Τσεμπερλίδου για το βιβλίο “Ταξίδι Δίχως Τέλος”

Δες τι είπε η Κατερίνα Τσεμπερλίδου για το βιβλίο “Ταξίδι Δίχως Τέλος” 1080 1080 Ιβίσκος

Ένα βιβλίο πολύ ιδιαίτερο αφού συνδυάζει τη μυθοπλασία με την αυτογνωσία. Ένα βιβλίο για το ταξίδι της ζωής και τις αποφάσεις που καλούμαστε να πάρουμε.

Η ιστορία ζωής του κεντρικού ήρωα μάς ταξιδεύει στο χρόνο, θα ταυτιστούμε με τα στάδια της διαδρομής του και θα αντιληφθούμε το δώρο της ζωής. Κατανοούμε το δρόμο που παίρνει ο κεντρικός χαρακτήρας, αφού παρακολουθούμε τη ζωή του από τη γέννησή του μέχρι την αναχώρησή του από τον κόσμο.

Καρπός ενός δυνατού έρωτα, ο Ανρί είναι γιος ενός δικηγόρου και θα γίνει και ο ίδιος δικηγόρος, μέχρι να έρθει η στιγμή να σπάσει το κατεστημένο και να φύγει από το γραφείο του πατέρα του. Μετά από μια κρίση αυτοπροσδιορισμού, θα ξεκινήσει τη δική του πορεία, στοχοπροσηλωμένος στο επαγγελματικό του μέλλον. Θα βρει μια γυναίκα, την Ευαγγελία, θα την αγαπήσει, θα κάνουν παιδιά και θα ζήσουν μαζί όλα τα σκαμπανεβάσματα που έχει κάθε ζευγάρι.

Μια ολόκληρη ζωή γεμάτη ερωτηματικά, πισωγυρίσματα, κομβικές αποφάσεις, αυτό είναι το θέμα του καινούργιου βιβλίου του Νίκου Γιαννακόπουλου. Ο ήρωάς του θα ζήσει τη δική του ζωή με το δικό του, μοναδικό τρόπο.

Πώς διαχειριζόμαστε το χρόνο της ζωής μας και πώς μας καθορίζουν τα πρόσωπα που διαλέγουμε να αγαπήσουμε ή να συνεργαστούμε μαζί τους.

Σε όλη την πλοκή του βιβλίου, υπάρχουν συμβουλές συμπεριφοράς, αξίες ζωής, αναφορές σε ρήσεις γνωστών φιλοσόφων, πράγμα που διαμορφώνει το βιβλίο σε ενδιαφέρον, χρήσιμο και γεμάτο με τη σοφία της αυτογνωσίας.

Οι συμπυκνωμένες του αλήθειες εμπνέουν τον αναγνώστη να κάνει το δικό του ταξίδι με το μοναδικό του τρόπο.

Θα σε παρακινήσει να εξερευνήσεις τον εαυτό σου, τις αποφάσεις σου, τα μαθήματα ζωής που πήρες, απλά και μόνο διαβάζοντας την ιστορία ζωής κάποιου άλλου, του κεντρικού ήρα του βιβλίου «Ταξίδι δίχως τέλος».

Ένα βιβλίο ταξίδι-ζωής, που ο καθένας μας ταξιδεύει, φτάνει να το κάνει με συνειδητότητα.

Θα σε συντροφέψει στις κρύες νύχτες του χειμώνα.

Παρουσίαση του βιβλίου “Τι Συναίσθημα θα Φάμε Σήμερα” στο φεστιβάλ της ΔΕΒΘ

Παρουσίαση του βιβλίου “Τι Συναίσθημα θα Φάμε Σήμερα” στο φεστιβάλ της ΔΕΒΘ 1080 1920 Ιβίσκος

Παρουσίαση του βιβλίου “Ταξίδι Δίχως Τέλος” στο φεστιβάλ της ΔΕΒΘ

Παρουσίαση του βιβλίου “Ταξίδι Δίχως Τέλος” στο φεστιβάλ της ΔΕΒΘ 1080 1920 Ιβίσκος
Privacy Preferences

When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in the form of cookies. Here you can change your Privacy preferences. It is worth noting that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we are able to offer.

Click to enable/disable Google Analytics tracking code.
Click to enable/disable Google Fonts.
Click to enable/disable Google Maps.
Click to enable/disable video embeds.
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την εμπειρία πλοήγησης στην ιστοσελίδα μας.